Ο Γιαχία Σινουάρ (Yahya Ibrahim Hassan Sinwar) ανέλαβε ως ο νέος επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, στις 31 Ιουλίου 2024. Ωστόσο, είχε για πολλά χρόνια ηγετικό ρόλο στη Γάζα και στον στρατιωτικό βραχίονα της οργάνωσης.
Το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Γιαχία Σινουάρ, τον «εγκέφαλο» πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες πιάστηκαν αιχμάλωτοι από μαχητές της Χαμάς και οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα.
Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις στη Γάζα, αφού η οικογένειά του εκτοπίστηκε από την ισραηλινή πόλη Ασκελόν κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948, ένας παράγοντας που επηρέασε βαθιά τις δραστηριότητες και την ιδεολογία του.
Ήταν μια φιγούρα που επηρέαζε βαθιά όχι μόνο τα μέλη της Χαμάς αλλά και τους πολίτες της Γάζας. Όπως αναφέρουν Άραβες και Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, η σκληροπυρηνική του στάση κατά του Ισραήλ, έδινε το αίσθημα «ασφάλειας» στους κατοίκους της Γάζας.
Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, αποκτώντας πτυχίο στις αραβικές σπουδές.
22 χρόνια φυλακισμένος στο Ισραήλ
Συνίδρυσε τον Majd, τον μηχανισμό ασφαλείας της Χαμάς, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εστιάζοντας στον εντοπισμό και την εξάλειψη Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ.
Οι τρομοκρατικές του δραστηριότητες οδήγησαν στη σύλληψή του το 1988 για ενορχήστρωση της απαγωγής και της δολοφονίας δύο Ισραηλινών στρατιωτών.
Ο Σινουάρ καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2011, μετά από 22 χρόνια, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων για τον Ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit.
Το 2008, ενώ βρισκόταν στη φυλακή του Ισραήλ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο. Επίσης, όσο έμεινε στην ισραηλινή φυλακή έμαθε άπταιστα εβραϊκά.
Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι εκτέλεσε προσωπικά περισσότερους από 10 Παλαιστίνιους που ήταν ύποπτοι ότι συνεργάζονταν με τις ισραηλινές αρχές. Αυτές οι δολοφονίες του έδωσαν το παρατσούκλι «Ο χασάπης της Χαν Γιούνις».
Σε ομιλία του μετά την απελευθέρωσή του το 2011, ο Σινουάρ κάλεσε τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, να συνεχίσουν τις απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων κρατουμένων.
Ο ρόλος του στη Χαμάς ως ηγέτης
Το 2017, εξελέγη αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, επισκιάζοντας τον Ισμαήλ Χανίγιε, τον αρχηγό του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στο εξωτερικό. Η ηγεσία του σηματοδότησε μια στροφή προς μια πιο μαχητική στάση, δίνοντας έμφαση στη στρατιωτική ενίσχυση και τους στενότερους δεσμούς με περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ.
Υπό την ηγεσία του, η Χαμάς στη Γάζα ξεπέρασε την εξωτερική ηγεσία της Χαμάς, μετατοπίζοντας το κέντρο ισχύος εντός της οργάνωσης. Νωρίτερα φέτος, μετά τη δολοφονία του Χανίγι , ο Σινουάρ εξελέγη επικεφαλής ολόκληρου του κινήματος.
Ο Σινουάρ έδινε προτεραιότητα στη στρατιωτική «αντίσταση» έναντι των πολιτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και πίστευε ότι μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το Ισραήλ σε συνεργασία με τις περιφερειακές οργανώσης θα άλλαζε τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.
Ο «εγκέφαλος» πίσω από την 7η Οκτωβρίου
Το στρατηγικό όραμα του Σινουάρ περιελάμβανε την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και την προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης με το Ισραήλ. Θεωρείται ευρέως ως ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σφαγή κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η ικανότητά του να αποφύγει τη σύλληψη χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο δίκτυο σηράγγων στη Γάζα αύξησε τη φήμη και την επιρροή του στη Χαμάς. Η στρατηγική χρήση των ομήρων από τον Σινουάρ ως «μοχλό διαπραγμάτευσης» έδειχνε την σκληροπυρηνική προσέγγισή του.
Επίσης, χρησιμοποιούσε τους Ισραηλινούς ομήρους ως μια «ασπίδα προστασίας», καθώς φρόντιζε πάντα να υπάρχουν γύρω του κάποιοι όμηροι, ώστε να μην μπορεί να γίνει στόχος των Ισραηλινών.
Με πληροφορίες από: Jerusalem Post, Al Arabiya, Ynet / Φωτογραφίες αρχείου Reuters