Γιαχία Σινουάρ: Φήμες ότι εξουδετερώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς από ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα

«Θρίλερ» με τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, αφού φέρεται να εξουδετερώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στην κεντρική Γάζα, σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024.

Ο Σινουάρ, ο διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγιε στην ηγεσία της Χαμάς, είναι ο «Νο1» στόχος του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και είναι ένας πολύ δύσκολος «στόχος» για το Ισραήλ, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι κρύβεται στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη νότια Γάζα και φροντίζει να βρίσκονται πάντα γύρω του Ισραηλινοί όμηροι, ώστε ακόμα και αν τον εντοπίσει ο ισραηλινός στρατός, να μην μπορεί να βομβαρδίσει τη θέση του.

Την τελευταία ώρα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σκληρές φωτογραφίες που φέρεται να απεικονίζουν τον νεκρό ηγέτης της Χαμάς, με σπασμένο κεφάλι και αίματα ανάμεσα σε ερείπια. Οι φωτογραφίες αυτές εμφανίστηκαν και σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, μετά από «παρέμβαση άνωθεν» οι φωτογραφίες κατέβηκαν.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ανακοίνωσε ότι μετά από επιχείρηση των IDF στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν 3 «τρομοκράτες της Χαμάς», ενώ εξετάζεται αν ανάμεσά τους είναι και ο Σινουάρ. 

Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία των IDF με τη Σιν Μπετ (Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας), ενώ στην περιοχή που έγινε η επιχείρηση δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι βρίσκονται Ισραηλινοί όμηροι, αναφέρει ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Τα θύματα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ασφαλώς ακόμα, λένε οι IDF, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, είναι ήδη σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των σορών μέσω DNA.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν χερσαία και δεν έγινε με αεροπορικό βομβαρδισμό. Αναλυτές εκτιμούν ότι έγινε από στρατιώτες που έκαναν έφοδο σε κτίριο της Χαμάς και γι’αυτό ανέκτησαν άμεσα τις σορούς των θυμάτων, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Ισραήλ για ταυτοποίηση.

Η δράση του Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε ως νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Εκλεγείς τον Φεβρουάριο του 2017 στην ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής. Εξήντα ενός ετών, πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση). Στη συνέχεια ίδρυσε τη Majd, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς.

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Φωτογραφία αρχείου Reuters