Γιαχία Σινουάρ: Πως τα «Ιπτάμενα Λιοντάρια» των IDF σκότωσαν τον «χασάπη της Χαν Γιουνίς» – Το χρονικό της εμπλοκής [vid, pics]

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, Ισραηλινοί στρατιώτες της Ταξιαρχίας Μπισλαμάχ πραγματοποιούσαν αποστολή στην περιοχή Ταλ αλ Σουλτάν της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας για να καταστρέψουν σήραγγες και εχθρικές θέσεις, όταν τυχαία ήρθαν αντιμέτωποι με τον «υπ’ αριθμόν 1» στόχο τους, τον ηγέτη της Χαμάς  Γιαχία Σινουάρ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας στρατιώτης του 450 Τάγματος Πεζικού (Ιπτάμενα Λιοντάρια) της Ταξιαρχίας Μπισλαμάχ, εντόπισε περί τις 10 π.μ. της 16ης Οκτωβρίου 2024, ύποπτες κινήσεις ατόμων σε κοντινό κτίριο, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει με τον διοικητή του, ο οποίος με την σειρά του έδωσε εντολή α ανοίξουν πυρ.

Η εμπλοκή

Μετά από λίγες ώρες, περί τις 3 μ.μ, οι δυνάμεις των IDF χρησιμοποίησαν ένα drone και αναγνώρισαν τρεις μαχητές να απομακρύνονται από το κτίριο, που είχε ήδη στοχοθετηθεί, οι οποίοι μετακινούνταν από σπίτι σε σπίτι για να γλιτώσουν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Τότε, ο διοικητής του 450 Τάγματος Πεζικού μαζί με την ομάδα του πυροβόλησαν και ανάγκασαν τους τρεις μαχητές να διασκορπιστούν, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς, που μετέπειτα ταυτοποιήθηκε ως ο Γιαχία Σινουάρ, να απομονωθεί σε άλλο κτίριο.

Τότε, ισραηλινό άρμα μάχης τύπου Merkava Mk.4 έριξε βολή στο κτίριο που βρισκόταν ο ηγέτης της Χαμάς και στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, όταν μια χειροβομβίδα έσκασε κοντά στην θέση των Ισραηλινών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Δρούζος στρατιώτης των IDF.

Στο μεταξύ, ο Γιαχία Σινουάρ είχε ανέβει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όταν οι IDF εκτόξευσαν έναν φορητό αντιαρματικό πύραυλο εδάφους – εδάφους τύπου Matador, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης και για την καταστροφή οχυρωμένων θέσεων, το καταλληλότερο όπλο για την σύγκρουση αυτή. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αναφορές για δεύτερη βολή από άρμα μάχης αντί για πύραυλο Matador.

Η καταστροφή του κτιρίου έδωσε πολύτιμο χρόνο στους Ισραηλινούς να στείλουν ένα mini-drone για να παρατηρήσουν το αποτέλεσμα της εμπλοκής και είδαν έναν τραυματισμένο μαχητή, γεμάτο σκόνη και με καλυμμένα χαρακτηριστικά, να προσπαθεί απελπισμένα να χτυπήσει το drone με ένα κομμάτι ξύλο.

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Η διαδικασία ταυτοποίησης

Οι δυνάμεις των IDF δεν προχώρησαν περαιτέρω στην αναγνώριση και εξουδετέρωση του στόχου, καθώς εκτίμησαν ότι μπορεί να έχει παγιδευτεί ο χώρος και δόθηκε εντολή απεμπλοκής. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (17.10.2024) οι Ισραηλινοί επέστρεψαν στο σημείο και αφού εκτέλεσαν εκκαθάριση της περιοχής για τυχόν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εντόπισαν ένα πτώμα κάτω από τα ερείπια, το οποίο σόκαρε τα μέλη των IDF, αφού έμοιαζε με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Τότε αποφάσισαν να μεταφέρουν το πτώμα, να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και όσα αντικείμενα είχε η σορός του (ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ, ένα αλεξίσφαιρο μαζί με περίπου 9.900 ευρώ) και να επιστρέψουν πίσω στο Ισραήλ για να ξεκινήσει η μακρά διαδικασία ταυτοποίησης που ολοκληρώθηκε τελικά χθες το βράδυ, με την ταυτοποίηση από DNA.

Σημειώνεται ότι η Ταξιαρχία Μπισλαμάχ είναι η μονάδα των IDF στην οποία εκπαιδεύονται οι Αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού, που προορίζονται για διοικητικές θέσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας που εντόπισε και τελικά εξόντωσε τον Γιαχία Σινουάρ ήταν από τους πρώτους που είχε αναπτυχθεί στη Γάζα λίγες ώρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, από την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί συνεργάτες του, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Τέλος, ο τραυματίας Δρούζος στρατιώτης των IDF νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα (18.10.2024) στην εντατική και θεωρείται ως «ήρωας του Ισραήλ», ενώ η κατάσταση του είναι σταθερή. 

Ο απολογισμός των IDF

«Προσπάθησε να διαφύγει, αλλά οι δυνάμεις μας τον εξουδετέρωσαν. Οι δεκάδες επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις τον τελευταίο χρόνο και τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή όπου εξουδετερώθηκε, είχαν περιορίσει τις κινήσεις του Γιαχία Σινουάρ», επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της Χαμάς φαίνεται ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τηλέφωνα ή άλλον εξοπλισμό επικοινωνίας που θα επέτρεπε στις ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών να τον εντοπίσουν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Σινουάρ κρυβόταν στο τεράστιο δίκτυο τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα.

Η σορός του μεταφέρεται για ταυτοποίηση. Israel Police/Handout via REUTERS

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, δήλωσε ότι λόγω των επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του, ο Σινουάρ είχε αναγκαστεί τον τελευταίο χρόνο «να ενεργεί σαν φυγάς, με αποτέλεσμα να αλλάζει πολλές φορές κρησφύγετο».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο Σινουάρ χρησιμοποιούσε τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα σαν «ανθρώπινη ασπίδα» για να προστατευθεί από τις επιθέσεις. Όμως στο σημείο όπου τελικά παγιδεύτηκε και σκοτώθηκε την Τετάρτη δεν βρέθηκαν να υπάρχουν κοντά του όμηροι, αν και ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δείγματα του DNA του εντοπίστηκαν σε τούνελ μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όπου στα τέλη Αυγούστου είχαν εκτελεστεί έξι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από: Ynet / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφίες Reuters