Η ένταση πολέμου μεγαλώνει στην Μέση Ανατολή όπου τα τελευταία 24ωρα όλοι εκφράζουν ανοιχτά πια τον φοβο μιας απρόβλεπτης ένοπλης σύγκρουσης.
Πρώτος απ΄ όλους ο Άσαντ ο οποίος δήλωσε ότι προετοιμάζεται για πόλεμο που θα ξεσπάσει με αφορμή τις κατηγορίες για χρήση χημικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Υπάρχουν όμως πολλές αφορμές που μπορούν να οδηγήσουν στην έκρηξη.
Το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ανήσυχο και δεν το κρύβει. Ισραηλινές εφημερίδες δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η Δαμασκός έχει στρέψει ότι προηγμένους πυραύλους διαθέτει εναντίον του Ισραήλ και ετοιμαζεται να χτυπήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές η Συρία θα πλήξει στόχους εντός του Ισραήλ με τους πυραύλους M-600, τη συριακή έκδοση των ιρανικών Fateh-110 .
Οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι η Δαμασκός διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα αυτων των πυραύλων, οι οποίες μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση πάνω από 200 χιλιόμετρα .
Οι ισραηλινές ανησυχίες όμως δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει εμμονή με το θέμα της πώλησης ρωσικών S 300 από τη Μόσχα στο καθεστώς Άσαντ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου έθεσε το ζήτημα στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν. Πριν μερικές μέρες ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ είχε πει ότι οι πύραυλοι δεν θα πουληθούν στη Συρία. Ωστόσο νεότερες δηλώσεις του ανησυχούν το Ισραήλ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του είπε “ότι δεν μπορεί να καταλάβει όλη αυτη την αναστάτωση”. Και συνέχισε επισημαίνοντας την υποχρέωση της Ρωσίας να τιμήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Τόνισε μάλιστα ότι οι S 300 είναι όπλο αμυντικό και ότι η πώλησή τους δεν παραβαίνει το διεθνές δίκαιο.
Οι προφανώς σκόπιμα αντιφατικές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ ενισχύουν όσους υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται για την λύση στο θέμα της Συρίας είναι εξαιρετικά σκληρή και πολύπλοκη.
Ο πρώην επικεφαλής στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ Amos Yadlin, είπε σε δηλώσεις του ότι η επιμονή του Λαβρόφ για τους S-300 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συστήματα θα παραδοθούν στη Συρία. Αντίθετα, κατά την εκτίμησή του αυτό αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ ,με τους πρώτους να λένες στους δεύτερους όπως είπε χαρακτηριστικά ο Yadlin: «Χάσαμε την Αίγυπτο, πήρατε το Ιράκ και τη Λιβύη. Δεν πρόκειται να αγγίξετε τη Συρία.»
Αυτό που παρακολουθούμε στη Συρία, είναι μια μίνι-αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ,με το Ισραήλ να στη μέση, υποστηρίζουν σε άρθρα τους ισραηλινοί αναλυτές.
Δεν προκαλεί έκπληξη, ότι το Ισραήλ προσπαθεί να μείνει έξω από το συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το Ιράν προμηθεύει όπλα στη Χεζμπολάχ που με τη συνενοχή του Άσαντ, έχει μετατραπεί στην πιο καλά εξοπλισμένη ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο ,υποστηρίζουν, ακόμη και με πυραύλους.
Δύο φορές αυτό το μήνα, το Ισραήλ έχει εντοπίσει μεταφορές όπλων από το Ιράν ,στη Συρία και από εκεί στο νότιο Λίβανο. Οι βομβαρδισμοί που έκανε το Ισραήλ δεν είχαν τη παραμικρή απώλεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει αν ο Άσαντ προμηθευτεί S 300. Και γι΄ αυτό το Ισραήλ αντιδρά τόσο έντονα. Αν το Ισραήλ δεν αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια είναι πολύ πιθανό να είναι αυτό που θα ξεκινήσει αυτό που όλοι απεύχονται : έναν πόλεμο.