Τελευταία Ενημέρωση – 2017-09-24 16:00:47
Στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες – Θα κλείσουν στις 18:00 (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας), όταν και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll) – Οι δημοσκοπήσεις δίνουν φαβορί την Άγκελα Μέρκελ – «Απέναντι» ο Μάρτιν Σουλτς –
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ newsit.gr
Η ημέρα για τις γερμανικές εκλογές έφτασε! Περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες καλούνται σήμερα (24.09.2017) στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.
Αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 34 και 36%, μακριά από το 41,5% του 2013.
Όσο για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ newsit.gr
15.30 Ψήφισε και η Άγκελα Μέρκελ
14.54 Μήνυμα Σταϊνμάγερ στους αναποφάσιστους
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.
«Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι. «Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».
14.42 Η τελευταία δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση της εταιρείας INSA που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Bild δείχνει ότι υποχωρεί η στήριξη προς τους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες και έπεσαν στο 34%, αλλά και για το SPD του Σουλτς, το οποίο έχασε μια ποσοστιαία μονάδα και έπεσε στο 21%. Τα δύο κόμματα κυβερνούν σήμερα τη Γερμανία με έναν «δύσχρηστο» «μεγάλο συνασπισμό».
Το ξενοφοβικό AfD αύξησε τη δυναμή του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 13% στην τελευταία δημοσκόπηση, γεγονός που του δίνει την θέση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.
Αν επανεκλεγεί για τέταρτη θητεία η Μέρκελ, θα γίνει μαζί με τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας και με τον Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος ηγήθηκε της αναγέννησης της χώρας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η τρίτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που κερδίζει τέσσερις εθνικές εκλογές.
12.11. Γερμανικός Τύπος: Ντροπή για τη Γερμανία το ακροδεξιό AfD στη Βουλή
Τους υπαίτιους αναζητά ο γερμανικός Τύπος για το ότι στη βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
«Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 50 χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Θα διαθέτει πρόεδρο σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ίσως και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να συμπροσδιορίζει την πολιτική ατζέντα. Αυτό είναι λυπηρό, ντροπιαστικό και θα οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος στη χώρα», προβλέπει ο σχολιαστής, ανατρέχοντας στο ιστορικό βάρος της χώρας. Και προχωρά στην αναζήτηση των αιτίων και του υπαίτιου της κατάστασης. «Το ότι ήρθαν τα πράγματα έτσι, την ευθύνη φέρει σε μεγάλο βαθμό η Μέρκελ», γράφει. «Το μεγαλύτερο επίτευγμά της κατά την απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ότι το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2015 έδειξε ανθρωπισμό και άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία. Το μεγαλύτερο λάθος της ότι στους επόμενους μήνες με το να επαναλαμβάνει συνεχώς την περίφημη φράση «θα τα καταφέρουμε» προκάλεσε την εντύπωση ότι θέλει να αποσιωπήσει τα προβλήματα από την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Αυτό έσπρωξε ψηφοφόρους στο AfD, που το 2013 πήρε 4,7%».
Μια πιο ψύχραιμη τοποθέτηση από την Tageszeitung του Βερολίνου: «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού» γράφει. «Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ. Αντί για κοινωνικά προβλήματα, για την παιδεία, την ενεργειακή στροφή, το μέλλον της ΕΕ η συζήτηση προσανατολίστηκε στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια, την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, ήταν ένα δράμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της. Και στο ερώτημα για τον υπαίτιο, η απάντηση είναι λακωνική: «Όλοι».
11.18 Στην κάλπη και ο υποψήφιος του SPD, Μάρτιν Σουλτς.
11.14 Ψήφισε ο υποψήφιος των Πράσινων, Τζεμ Οζντεμίρ.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ newsit.gr
Γερμανικές εκλογές: Ο τρόπος διεξαγωγής τους
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα ρίξουν δυο ψήφους.
Στην πρώτη τους ψήφο, θα διαλέξουν από μια λίστα τοπικών υποψηφίων που θα εκπροσωπούν το εκάστοτε προάστιο. Ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους σε κάθε προάστιο, κερδίζει μια θέση στη Βουλή. Οι μισές από τις θέσεις της Γερμανικής βουλής (299) ορίζονται κατ΄αυτόν τον τρόπο.
Στην δεύτερη τους ψήφο, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα διαλέξουν από μια λίστα πολιτικών παρατάξεων. Οι εναπομείνασες 299 θέσεις θα διανεμηθούν μεταξύ των παρατάξεων και θα είναι βασισμένες στο ποσοστό των ψήφων που έλαβαν σε εθνικό επίπεδο. Μόνο οι παρατάξεις που θα λάβουν πάνω από το 5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, μπορούν να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή. Eπιτρέπει στους ψηφοφόρους να «χωρίσουν» την ψήφο τους μεταξύ παρατάξεων. Μπορούν δηλαδή να ψηφίσουν έναν τοπικό υποψήφιο από μια παράταξη και να ρίξουν την δεύτερη ψήφο τους σε υποψήφιο διαφορετικής παράταξης.