Δύο γερμανικά πολεμικά πλοία περιμένουν εντολές από το Βερολίνο, για να αποφασίσουν εάν τον επόμενο μήνα θα είναι τα πρώτα πλοία του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού εδώ και δεκαετίες που θα περάσουν από το στενό της Ταϊβάν, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου.
Θα είναι η πρώτη φορά που γερμανικά πλοία θα διασχίσουν την αμφιλεγόμενη περιοχή από το 2002. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες έχουν στείλει πολεμικά πλοία μέσω του στενού τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία της Ταϊβάν και λέει ότι έχει δικαιοδοσία στην πλωτή οδό μήκους σχεδόν 180 χιλιομέτρων που χωρίζει τις δύο πλευρές και είναι μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της ναυτικής ομάδας, αντιναύαρχος Άξελ Σουλτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο.
«Δείχνουμε τη σημαία μας εδώ για να δείξουμε ότι στεκόμαστε δίπλα στους εταίρους και τους φίλους μας, τη δέσμευσή μας για την τάξη που βασίζεται σε κανόνες, την ειρηνική επίλυση εδαφικών συγκρούσεων και τις ελεύθερες και ασφαλείς ναυτιλιακές λωρίδες», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματικός.
Η αντίδραση από το ΥΠΕΞ της Κίνας
Σχετικά με το ενδεχόμενο διέλευσης των γερμανικών πλοίων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η Ταϊβάν είναι μια εσωτερική κινεζική υπόθεση και το κλειδί για τη σταθερότητα είναι η αντίθεση στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
«Η Κίνα ήταν πάντα αντίθετη στην υπονόμευση της εδαφικής κυριαρχίας και ασφάλειας της Κίνας υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.
Η φρεγάτα «Baden-Wuerttemberg» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Frankfurt am Main» θα πλεύσουν στο Τόκιο την Τρίτη και θα κάνουν επίσης στάσεις στη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες.
Θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις στην περιοχή με τη Γαλλία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ.
Ο Γερμανός διοικητής είπε ότι δεν σχεδιάζει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που τα πολεμικά πλοία υπό τις διαταγές του περάσουν τα στενά της Ταϊβάν, αποκαλώντας το «κανονικό πέρασμα, παρόμοιο με το να πλέουν μέσω της Μάγχης ή της Βόρειας Θάλασσας».
Ωστόσο, προέβλεψε ότι οποιοδήποτε πέρασμα θα παρακολουθούνταν στενά. «Περιμένω από το κινεζικό ναυτικό και ενδεχομένως την ακτοφυλακή να μας συνοδεύσουν», είπε.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Bundeswehr