Γερμανία: To Brexit δεν θα μπλοκάρει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ

H υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) δεν πιστεύει ότι η Βρετανία θα μπλοκάρει τις Γαλλογερμανικές βλέψεις για μια στενή κοινή αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, λόγω του Brexit.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν φέρει ξανά στο τραπέζι τα σχέδια για κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ, από την μια πλευρά για δώσουν στην Βρετανία να καταλάβει ότι υπάρχει ένας κοινός σκοπός της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και από την άλλη πλευρά για να αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο την αποχώρηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης στην ΕΕ.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μίκαελ Φάλον( Michael Fallon) δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα στους Times ότι το Λονδίνο θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια που προσπαθεί να διπλασιάσει την δομή που ουσιαστικά ήδη υπάρχει στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι περιμένει από την Βρετανία να τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι δεν θα υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ,  ενώ είπε πως επικοινώνησε με τον Μικαελ Φάλον για του διευκρινίσει ότι δεν τάσσεται κατά της Βρετανίας.

Ο σκοπός είναι όπως υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη και φυσικά η Ευρώπη επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Βρετανία στο μέλλον ειδικά στον τομέα της Άμυνας.

Όλα τα κράτη μέλη είναι καλοδεχούμενα να συμμετάσχουν προς αυτό το σκοπό αυτό αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μια κοινή και μόνιμη έδρα της ΕΕ για πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές, ενδεχομένως, στις Βρυξέλλες, οι οποίες το Λονδίνο υποστηρίζει ότι θα αποστραγγίσουν τους πόρους διότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη το στρατιωτικό κέντρο διοίκησης της, επίσης στο Βέλγιο.

Όσον αφορά »το διαζύγιο» με την ΕΕ θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Στόχος δεν είναι η δημιουργία Ευρωστρατού διότι τα μέλη της ΕΕ είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ όπως για παράδειγμα η Βρετανία, Η Γαλλία και η Γερμανία. Το θέμα είναι να έχει τη δυνατότητα η Ευρώπη να δρα ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ αναφέρει το Reuters. 

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι μετά το Brexit η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να δράσει και ότι η Ένωση παρέχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία Ευρωστρατού αλλά η αντιμετώπιση και η εκπλήρωση σχεδίων που υπάρχουν υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν.

Επίσης, σχετικά με το αν η Γερμανία σκοπεύει να ηγηθεί της στρατιωτικής ηγεσίας της ΕΕ είπε: ‘’ Η ιδέα είναι να γίνουμε πιο ισχυροί και αποτελεσματικοί δουλεύοντας μαζί .Κανένας από μας δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύει κρίσεις μόνος του.’’

Πιο στενοί αμυντικοί δεσμοι θα ξενικήσουν από το επόμενο έτος σε περίπτωση που ευρωπαϊκοί ηγέτες συμφωνήσουν το Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της συνάντηση τους.  

Πηγή: Reuters

Απόδοση – Επιμέλεια : Onalert