Η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τη Βαρσοβία, όπου συναντάται με την πολωνή ομόλογό του ‘Αννα Μόσκβα.
«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft.
«Αναζητούμε για αυτό εναλλακτική. Αυτό είναι το έργο των επόμενων ημερών. Θεωρώ ότι χάρη στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και με την στήριξη της πολωνικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο – στην πράξη είναι θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός.
Το 2021 οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν το 35% των συνολικών εισαγωγών της Γερμανίας.
Προσπάθεια διασφάλισης της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών
Η Γερμανία επιδιώκει να διασφαλίσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μίχαελ Τόιρερ, η παραγωγή ωστόσο αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, λόγω του πολέμου.
Ο κ. Τόιρερ δεσμεύτηκε σήμερα σε δηλώσεις του στην Handelsblatt ότι θα εξασφαλιστεί η μεταφορά 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, προκειμένου να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό με τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.
Λόγω του πολέμου, η θαλάσσια οδός είναι αποκλεισμένη, γεγονός το οποίο εμποδίζει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά να έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά. «Διαφαίνεται ήδη η χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τους φτωχότερους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», δήλωσε η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένγια Σούλτσε.
Το βρετανικό υπουργείο ‘Αμυνας ανέφερε σήμερα ότι η φετινή συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία αναμένεται να μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2021, λόγω της μείωσης των σπαρμένων εκτάσεων. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, επισημαίνεται από το βρετανικό υπουργείο, το οποίο προειδοποιεί ότι η μειωμένη προσφορά από την Ουκρανία θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις και θα ωθήσει προς τα πάνω την παγκόσμια τιμή των σιτηρών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters