Γερμανία: Σε ισχύ «οι έλεγχοι παράτυπης μετανάστευσης» στα βόρεια και δυτικά σύνορα της χώρας

REUTERS/Annegret Hilse

Από σήμερα και για έξι μήνες επεκτείνονται οι έλεγχοι στη Γερμανία και συγκεκριμένα στα δυτικά και βόρεια σύνορα της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Για «στοχευμένους» και «έξυπνους» σταθερούς και κινητούς ελέγχους κάνει λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και καθησυχάζει όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά αυστηρότερα μέτρα. Για «πολύ μεγάλο αριθμό» ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία και «ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» μίλησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Ουζμπεκιστάν.

Ήδη από τα μεσάνυχτα προς την Δευτέρα ισχύει πλέον και στα σύνορα προς την Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία το καθεστώς ελέγχου που εφαρμόζεται ήδη στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία. Όποιος θέλει να εισέλθει οδικώς στην Γερμανία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να παρουσιάσει στην γερμανική αστυνομία τα σχετικά έγγραφα. Θα ελέγχονται επίσης φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών – τόσο οι οδηγοί όσο και το φορτίο τους.

Υπερασπιζόμενη τις κυβερνητικές αποφάσεις, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε χθες το βράδυ στην BILD ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές της.

Στόχος, τόνισε, είναι «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, να εγκαταλείψουν οι εγκληματίες την δράση τους, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές». Απαντώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, η κυρία Φέζερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

«Δεν θα έχουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά έξυπνους ελέγχους, όπως απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», ενώ η ροή των μετακινήσεων και των μεταφορών, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο θα επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο, δήλωσε η υπουργός. Τα σύνορα της Γερμανίας περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται σε όμορες χώρες και το αντίστροφο. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και επομένως δεν θα ελέγχονται όλες οι διελεύσεις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters