Η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στον στόχο του NATO για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ ακόμη και μετά την εξάντληση ενός ειδικού κονδυλίου 100 δισεκ. ευρώ, και να αποδεχθεί μια στρατιωτική ηγεμονία την οποία απέφευγε μέχρι τώρα, δήλωσε η υπουργός Άμυνας.
«Το δύο τοις εκατό του ΑΕΠ μας για την ασφάλειά μας… χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χωρίς αν ή αλλά, και τα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα έτσι ώστε η προσπάθεια που καταβάλλουμε με τα 100 δισεκ. να μην είναι επί ματαίω», δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ.
«Πρέπει να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπου, σε μερικά χρόνια, δεν θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα συντήρησης του εξοπλισμού που αγοράζουμε τώρα», είπε. Εξάλλου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας απέρριψε και πάλι τα αιτήματα να εφοδιαστεί το Κίεβο με άρματα μάχης.
«Καμία χώρα δεν έχει προμηθεύσει μέχρι τώρα δυτικής κατασκευής οχήματα πεζικού μάχης ή άρματα μάχης», είπε. «Έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πως η Γερμανία δεν θα αναλάβει τέτοια δράση μονομερώς».
Όπως είχε αναφέρει το OnAlert στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απέρριψε το αίτημα από τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ, να παραδώσει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να αλλάξει την αρνητική της στάση για τις παραδόσεις βαρέων όπλων, καθώς όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο καγκελάριος Σολτς «οι παραδόσεις δυτικών όπλων αποσταθεροποιούν την κατάσταση με τη Ρωσία».
Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters