Γερμανία: «Προ των πυλών» η επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

Η Γερμανία πρέπει να βρει τρόπους να πείσει τους πολίτες της να δουλέψουν στον στρατό, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς η χώρα εξετάζει την επιστροφή της υποχρεωτικής στράτευσης για να ενισχύσεις τις ένοπλες δυνάμεις της.

«Τελικά έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να πείσουμε αρκετές γυναίκες και άντρες να εργαστούν στη Bundeswehr και να ξεκινήσουν μια καριέρα εκεί», είπε ο Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, η οποία επανέφερε την υποχρεωτική στράτευση το 2017 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανέθεσε στο υπουργείο του να διερευνήσει πιθανά μοντέλα στράτευσης.

Στη Σουηδία, περίπου 5 με 6 χιλιάδες νέοι άνδρες και γυναίκες επιλέγονται για στρατολόγηση κάθε χρόνο, αλλά η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό σε 10.000, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου ένας στους 10 νέους θα πρέπει να κάνει τη βασική εκπαίδευση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξαναζέστανε» τη συζήτηση στη Γερμανία για την επανεισαγωγή του συστήματος, καθώς οι δυνάμεις της Bundeswehr «παλεύουν» με τη συρρίκνωση του αριθμού των στρατευμάτων. Η Γερμανία κατήργησε την στράτευση το 2011.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τη στρατιωτική θητεία εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Πιστόριους, του οποίου το υπουργείο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το έγγραφό του με προτεινόμενα μοντέλα, έχει περιγράψει το σουηδικό σύστημα ως πρότυπο. Η Σουηδία εκπαιδεύει στρατεύσιμους αλλά χρησιμοποιεί μόνο όσους εθελοντές χρειάζεται ο επαγγελματικός στρατός.

ΔΙαβάστε επίσης: Ποιο είναι το εμπόδιο για να επιστρέψει η υποχρεωτική θητεία στην Γερμανία

Telegraph: «Έρχονται σύντομα ανακοινώσεις»

Στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν από την βρετανική The Telegraph, αποκαλύπτουν ότι το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες θα υποχρεωθούν να υποβληθούν σε στρατιωτική εκπαίδευση μόλις συμπληρώσουν τα 18. Αυτό διαφέρει από την προηγούμενη πολιτική στρατολόγησης του Βερολίνου, στην οποία έπρεπε να υπηρετήσουν μόνο Γερμανοί άνδρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συμπερίληψη των γυναικών στην πολιτική θα απαιτούσε μια συνταγματική τροποποίηση, η οποία αναμένεται να πάρει «εύκολα» την έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι συζητήσεις γύρω από την υποχρεωτική στράτευση φέρεται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τον επόμενο μήνα.

Ένα άλλο μοντέλο που προτείνεται στα έγγραφα που διέρρευσαν από την Telegraph περιλαμβάνει μόνο άνδρες, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα, αλλά δεν θα επιλέγονταν όλοι για στρατιωτική θητεία.

Μια άλλη επιλογή για την Γερμανία είναι να μην εφαρμοστεί καθόλου η υποχρεωτική στράτευση και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας με την αύξηση των προσλήψεων στην Bundeswehr.

Με πληροφορίες από: Reuters, The Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου Reuters