Η Πολεμική Αεροπορία στη Γερμανία ετοιμάζεται για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας να μεταφέρει βαριά νοσούντες από COVID-19 σε άλλα τμήματα της χώρας με στόχο να αποφορτίσει τα νοσοκομεία που δέχονται τεράστια πίεση, την ώρα που η χώρα κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που ξεπερνούν τα 76.000.
Μια ημέρα νωρίτερα η Γερμανία ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 εν μέσω προειδοποιήσεων από τα νοσοκομεία, κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας, ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας τους είναι πλήρεις.
Αργότερα σήμερα η γερμανική Πολεμική Αεροπορία θα μεταφέρει ασθενείς που νοσούν βαριά από COVID-19 από την νότια πόλη Μέμινγκεν στο Μένστερ, κοντά στο Όσναμπρεκ στα βόρεια, για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές στα νότια τμήματα της χώρας, είπε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία στη Γερμανία χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποκαλούμενες «ιπτάμενες ΜΕΘ», δηλαδή αεροπλάνα εξοπλισμένα με έως και έξι κλίνες ΜΕΘ, για την μεταφορά ασθενών με COVID-19 εντός της χώρας.
Το Βερολίνο θα κηρύξει επίσης σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19.
Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας.
Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».
Η παραλλαγή – η B.1.1.529 – έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να την βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο Αρχείου Reuters