Γερμανία: «Κόβει στο μισό» τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από το 2025

Η Γερμανία θα μειώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το επόμενο έτος, ακόμη και με την πιθανότητα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και να περιορίσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η γερμανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μειωθεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 από περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 που επικαλείται το Reuters.

Η Γερμανία ελπίζει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της αναγκών με δάνεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που συμφωνήθηκαν από την Ομάδα των Επτά (G7) και ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για εξοπλισμούς δεν θα χρησιμοποιηθούν πλήρως.

«Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι εξασφαλισμένη για το άμεσο μέλλον χάρη στα ευρωπαϊκά μέσα και τα δάνεια της G7», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν με την ιδέα εν μέρει επειδή μειώνει την πιθανότητα έλλειψης κεφαλαίων στην Ουκρανία εάν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Εξαντλούνται τα γερμανικά αποθέματα

Τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, που έχουν ήδη εξαντληθεί από δεκαετίες ελλιπών επενδύσεων, έχουν εξαντληθεί περαιτέρω από τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο έχει δωρίσει τρεις μονάδες αεράμυνας Patriot στο Κίεβο, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μειώνοντας τον αριθμό των συστημάτων Patriot στη Γερμανία σε εννέα.

Αν και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μειωθεί, η Γερμανία θα συμμορφωθεί με τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει 2% του ΑΕΠ για την άμυνα το 2025, με συνολικό ποσό 75,3 δισ. ευρώ.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός πρόκειται να λάβει 1,3 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2024, πολύ κάτω από τα 6,7 δισ. ευρώ που ζητούσε ο Πιστόριους.

Το 2028, υπάρχει κενό 39 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό, εκ των οποίων τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τον στόχο του ΝΑΤΟ χωρίς το ειδικό ταμείο, ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αποφάσεις για το πώς θα καλυφθεί το κενό δεν είναι πιθανό να ληφθούν παρά μόνο μετά τις εκλογές του 2025.

Φωτογραφία αρχείου Reuters