Η στάση που έχει κρατήσει η Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι στη Ρωσία, με αφορμή τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας και τα «τύμπανα πολέμου» που έχουν κρούσει τόσο οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις όσο και το NATO, δείχνει τελικά την υποκρισία του Βερολίνου και πως έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην πολιτική των εξαγωγών οπλικών συστημάτων.
Αυτό αναφέρει ο αναλυτής Bradley Bowman σε άρθρο που δημοσίευσε το Defense News, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία για να μην κλιμακωθούν οι εντάσεις, εντούτοις το Βερολίνο κατέχει «ρεκόρ» στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων σε δημοκρατικές χώρες που απειλούνται.
Ο ίδιος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία «βοηθάει τη Ρωσία» με τη συμπεριφορά της και δεν λειτουργεί όπως πολλές σύμμαχες χώρες του NATO, οι οποίες έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία με αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τυφέκια, χειροβομβίδες και συναφή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, απέναντι στη ρωσική προκλητικότητα και επιθετικότητα.
Πράγματι, η στρατιωτική αυτή βοήθεια δεν πρόκειται να ανατρέψει τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή ούτε θα αποτρέψει πλήρως μια δυνητική ρωσική εισβολή, κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι, ακόμα και ο Πρόεδρος Πούτιν. Όμως, η υποκρισία της Γερμανίας έγκειται στο γεγονός ότι η απόφαση της τωρινής κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τις πωλήσεις όπλων και μάλιστα σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με την δική της προηγούμενη πολιτική που ήταν η υποστήριξη και η ενίσχυση δημοκρατικών χωρών που απειλούνται, με τον αναλυτή να φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νότια Κορέα.
Η Γερμανία αυτοαναιρείται και «εκτίθεται»
Η γερμανική κυβέρνηση πούλησε τεράστιες ποσότητες οπλικών και πυραυλικών συστημάτων στη Νότια Κορέα την περασμένη δεκαετία, λόγω της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας, με τα στοιχεία του SIPRI να αποκαλύπτουν ότι η Σεούλ ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας γερμανικών όπλων από το 2013 έως το 2017. Η σημαντική αυτή στρατηγική σχέση των δύο χωρών και η απόκτηση γερμανικών πυραύλων cruise και εξαρτημάτων σε αυτοκινούμενα πυροβόλα δεν οδήγησε σε πολεμική σύγκρουση Βόρειας και Νότιας Κορέας, κάτι που αναιρεί το επιχείρημα της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας.
Αν το παράδειγμα της Νότιας Κορέας δεν είναι πειστικό για αρκετούς, διότι θεωρούν τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα ως διαφορετικούς «παίκτες» του διεθνούς συστήματος με διαφορετικά «modus operandi», άλλα παραδείγματα είναι οι χώρες της Βαλτικής, που έχουν προμηθευτεί και αυτές μεγάλο αριθμό γερμανικών οπλικών και πυραυλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αποτροπή της Ρωσίας. Ούτε σε αυτή την περίπτωση προέκυψε κρίση και ενδεχόμενη ένοπλης σύγκρουσης.
Συνεπώς, ο λόγος που έχει αναγκάσει τη Γερμανία να μην υποστηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία είναι, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η οικονομική πίεση που ασκεί η Μόσχα στο Βερολίνο, με σημείο αναφοράς τα ενεργειακή εξάρτηση, κάτι όμως που πρέπει να δείξει στην γερμανική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική, με εκβιασμούς από το Κρεμλίνο.
Φωτογραφίες Reuters