Γερμανία: «Γκρίνια» Πιστόριους για τον αμυντικό προϋπολογισμό – «Πήραμε πολύ λιγότερα από αυτά που ζητήσαμε»

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα ότι το υπουργείο του πήρε «πολύ λιγότερη χρηματοδότηση» στον προϋπολογισμό του 2025 από αυτήν που είχε ζητήσει, για την ενίσχυση των ετήσιων αμυντικών δαπανών κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Bild, ανέφεραν ότι το υπουργείο θα λάβει επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργού αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Πιστόριους είπε ότι το έλλειμμα είναι «ενοχλητικό», αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει «να προσαρμοστεί σε αυτό και να το αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα».

«Σημαίνει ότι δεν μπορώ να ξεκινήσω ορισμένα πράγματα τόσο γρήγορα όσο απαιτεί το ειδικό ταμείο Άμυνας (Zeitenwende) και η κατάσταση απειλής», είπε ο Γερμανός ΥΠΑΜ.

Σύμφωνα με το συμφωνηθέν σχέδιο για τον προϋπολογισμό που συνήφθη την Παρασκευή, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας συμφώνησε να διατηρήσει τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ, με επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028 για την επίτευξη του στόχου, παρά το γεγονός ότι το ειδικό ταμείο θα έχει ήδη εξαντληθεί.

Ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός που συμφωνήθηκε την Παρασκευή προβλέπει συνολικά 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028, «περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της Γερμανίας», είπε ο Πιστόριους.

Αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ενεργεί και ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε από την μεριά του ότι «οι οικονομικοί όροι δεν ταιριάζουν στην κατάσταση ασφαλείας της Γερμανίας».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters