Η Γερμανία θα αναπτύξει στρατεύματα με την ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ στη Βοσνία για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την αστάθεια από τον πόλεμο της Ουκρανίας που επεκτείνεται στα Δυτικά Βαλκάνια, αποφάσισε την Παρασκευή το κοινοβούλιο στο Βερολίνο.
Η Βοσνία βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά από τις μάχες, αλλά αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο διεκδικητικό αυτονομιστικό κίνημα των Σερβοβόσνιων που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει σιωπηρή υποστήριξη από τη Μόσχα.
Λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε να διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της ειρηνευτικής της δύναμης EUFOR σε 1.100 από 600 στρατιώτες, στέλνοντας εφεδρείες για να αποτρέψει πιθανή αστάθεια.
Η Γερμανία θα παράσχει έως και 50 στρατιώτες για την EUFOR, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Bundeswehr στη Βοσνία που έφυγε στα τέλη του 2012.
Μερικά από τα στρατεύματα προορίζονται να στελεχώσουν δύο αποκαλούμενες ομάδες συνδέσμου και παρατήρησης, ομάδες που είναι απλωμένες στη χώρα και που λειτουργούν ως αισθητήρες για τη διοίκηση της EUFOR, ενώ άλλοι θα εργαστούν στο αρχηγείο στο Σεράγεβο.
Το ΝΑΤΟ και ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η αστάθεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η τρέχουσα θητεία της EUFOR λήγει τον Νοέμβριο και εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για παράταση για άλλο ένα έτος. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να ματαιώσει μια συμφωνία. Η EUFOR αντικατέστησε τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 2004.
Τα ευρωπαϊκά στρατεύματα προορίζονται να σταθεροποιήσουν τη χώρα αφού οι Σέρβοι, οι Κροάτες και οι Βόσνιοι της Βοσνίας διεξήγαγαν έναν πόλεμο για εδάφη τη δεκαετία του 1990 κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters