Γερμανία: Εξετάζει παρακολούθηση φιλικών χωρών

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών σχεδιάζει να διευρύνει τις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας της για να συμπεριλάβει φιλικές της χώρες ύστερα από τις αποκαλύψεις για το διαδεδομένο πρόγραμμα κατασκοπείας των ΗΠΑ, δήλωσε γερμανός αξιωματούχος ασφαλείας.

Η αποκάλυψη για τις παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), που σύμφωνα με τα μμε περιελάμβαναν και την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, σήμαναν συναγερμό σε μία χώρα σαν τη Γερμανία που–όπως επισημαίνει το Ρόιτερς–κατά παράδοση δεν κατασκοπεύει τους συμμάχους της.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε μέχρι σήμερα συστηματικά χώρες που ενέπνεαν ανησυχία, ενώ οι σύμμαχοί της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούνταν μόνο αν υπήρχαν βάσιμες υποψίες, όπως για παράδειγμα αν κατασκόπευαν τη Γερμανία ή αν στρατολογούσαν γερμανούς κατασκόπους, τόνισε η ίδια πηγή.

Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένων των αποκαλύψεων της NSA, η υπηρεσία από εδώ και στο εξής θα πρέπει να έχει μία «άποψη 360 μοιρών», η οποία θα περιλαμβάνει και φιλικές της χώρες.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και η υπηρεσία θα ζητήσει από τη μελλοντική κυβέρνηση επιπλέον χρήματα για να διευρύνει τις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας.

«Σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε χωρίς χρήματα», είπε ο αξιωματούχος επικαλούμενος διάφορες ανάγκες περιλαμβανομένης της τεχνικής εκπαίδευσης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η υπηρεσία σχεδιάζει να συνεργαστεί πιο στενά με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Η Κύπρος είναι το νησί των κατασκόπων» – Τι υποστηρίζουν Γερμανοί για παρακολουθήσεις

Η Βρετανία διαθέτει «σταθμούς παρακολούθησης» στη Γερμανία