Γερμανία: Δεν καλέσαμε την Ελλάδα γιατί δεν παίζει ρόλο στην εκεχειρία στη Λιβύη

Αμετάπειστη η Γερμανία για την παρουσία της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Δεν ήταν ποτέ θέμα η συμμετοχή της Ελλάδας υποστηρίζει το Βερολίνο.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο; Ποια συμφωνία; Εμείς εδώ θα συζητήσουμε για την εκεχειρία στη Λιβύη… Θα μπορούσε να είναι σε ελεύθερη απόδοση και λίγες λέξεις τα όσα, εξοργιστικά έως και απαξιωτικά για την Ελλάδα, είπε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ σήμερα, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκφράστηκε και πάλι η δυσαρέσκεια της Αθήνας για την απουσία της από τη διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη (για τα θαλάσσια σύνορα που «σβήνουν» από τους χάρτες ελληνικά νησιά), αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ ο στόχος της διάσκεψης είναι η βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη και η Ελλάδα δεν έχει επιρροή (!) στο θέμα της εκεχειρίας, αλλά η Γερμανία δείχνει… κατανόηση στις ανησυχίες της. Και αυτό ειπώθηκε ενώ στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, που συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.