Με αφορμή τις πληροφορίες περί επικείμενης ίδρυσης κόμματος στην Γερμανία, το οποίο θα είναι παρακλάδι του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν ΑΚΡ, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ προειδοποίησε ευθέως την Τουρκία ότι «η ίδρυση κόμματος μπορεί να είναι ελεύθερη, οποιαδήποτε όμως απόπειρα επηρεασμού των εκλογών στην Γερμανία από το εξωτερικό δεν θα γίνει ανεκτή».
Το DAVA («Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση») έχει ως στόχο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και είναι ήδη γνωστοί οι τέσσερις κορυφαίοι υποψήφιοί του:
- ο γιατρός από το Αμβούργο Μουσταφά Γιολντάς, ο οποίος έχει καταγραφεί από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ως υποστηρικτής της Χαμάς και των συνδεδεμένων μαζί της οργανώσεων,
- ο επίσης γιατρός Αλί Ιχσάν Ουνλού από την Κάτω Σαξονία, μέλος της τοπικής οργάνωσης DITIB, η οποία τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων,
- ο δικηγόρος Φατίχ Ζινγκάλ από την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, πρώην μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), από το οποίο έφυγε προκειμένου να ασχοληθεί με την προβολή του ΑΚΡ στην Ευρώπη και
- ο αυτοαποκαλούμενος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ταϊφίκ Εζτζάν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα και ο αρχηγός του DAVA. Ο τελευταίος δήλωσε μάλιστα σε ανάρτησή του στο Facebook ότι προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο στα γενέθλιά του, «μαζί με 10.000 φίλους και γνωστούς», προκειμένου να αποφευχθεί έτσι ενδεχόμενη απαγόρευση της εμφάνισης του Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική εκδήλωση στην Γερμανία.
Σύμφωνα με τον ειδικό στα θέματα Ισλάμ Ερέν Γκιουβερτσίν, «το κόμμα φαίνεται φιλελεύθερο και κοσμοπολίτικο προς τα έξω, οι προηγούμενες δραστηριότητες όμως της ηγεσίας του δείχνουν το αντίθετο». Ο κ. Γκιουβερτσίν δήλωσε ακόμη στην BILD ότι ο πραγματικός στόχος του DAVA είναι να αποκτήσει τουλάχιστον ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από εκεί να διασπείρει την προπαγάνδα του ΑΚΡ.
«Η πολιτική μπορεί ακόμη να το σταματήσει αυτό. Και πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επιρροή της Τουρκίας. Οι πολιτικοί στη Γερμανία δεν συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε ήδη σε πολιτικό ανταγωνισμό με τον Ερντογάν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, το DAVA απαιτεί τα άτομα με ξένη καταγωγή να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι πολύ συχνά, «όταν αναζητούν διαμερίσματα ή εργασία, αλλά και σε πολλές καθημερινές καταστάσεις, όπως η επικοινωνία με τις αρχές, αισθάνονται ότι δεν γίνονται δεκτοί ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας».
Οι λίστες με τους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 18 Μαρτίου. Στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει το όριο του 5%, όπως ισχύει στις άλλες εκλογές στη Γερμανία, αλλά ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνει η BILD ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να απευθυνθεί σε μια δεξαμενή περίπου 5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Σήμερα στη Γερμανία ζουν 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι με δικαίωμα ψήφου, ενώ, όταν αλλάξει ο νόμος περί ιθαγένειας, τον ερχόμενο Απρίλιο, θα προστεθούν περίπου άλλοι τόσοι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη