Γερμανία: «Ανταλλαγή πυρών» στην Bundestag για το μεταναστευτικό – «Ανησυχητική η κατάσταση στα σύνορα»

REUTERS/Liesa Johannssen

Μετά τη χθεσινή αποτυχία της συνόδου κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, το θέμα αναδείχθηκε σήμερα σε κεντρικό σημείο αιχμής στις ομιλίες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, οι οποίοι στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην Γερμανία, αντάλλαξαν «πυρά» σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους.

«Δεν μπορείτε να το κάνετε, αυτή είναι η αλήθεια (…) Είστε μόνο λόγια και δεν επιτυγχάνετε τίποτα. Οι χριστιανοδημοκράτες υπουργοί Εσωτερικών δεν κατάλαβαν τίποτα», δήλωσε ο κ. Σολτς προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στους υπουργούς Εσωτερικών προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίοι προέρχονταν από το CDU και την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Ο καγκελάριος απαρίθμησε τις αποφάσεις της δικής του κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για αυστηρότερους κανόνες για το άσυλο, εισαγωγή συνοριακών ελέγχων, μείωση των παροχών στους αιτούντες άσυλο, επέκταση του καταλόγου των ασφαλών χωρών προέλευσης και απέλαση Αφγανών.

«Εμείς τα κάναμε όλα αυτά. Εσείς είστε αυτοί που δεν καταφέρνουν τίποτα», είπε ο Όλαφ Σολτς σε έντονο ύφος και, με το βλέμμα στην αποχώρηση χθες του CDU από τις συνομιλίες για την μετανάστευση, κατηγόρησε τον Φρίντριχ Μερτς για «θεατρινισμούς». «Οι πολίτες δεν θέλουν θεατρικές παραστάσεις. Ευχαρίστως να σας συλλαβίσω την λέξη «σοβαρός»», δήλωσε ο καγκελάριος, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορείτε πάντα να επιστρέψετε» στις συνομιλίες.

«Ευθεία επίθεση» Σολτς στον αρχηγό της αντιπολίτευσης

Η επίθεση στον Φρίντριχ Μερτς είχε ξεκινήσει ήδη νωρίτερα, με τον Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε πολίτες, να δηλώνει ότι «η ηγεσία απαιτεί χαρακτήρα, ειλικρίνεια και σταθερότητα» και να καταλογίζει στον αντίπαλό του «μικροπρέπεια», «υποκριτική επαρχιακού θιάσου» και έλλειψη ομαδικού πνεύματος.

«Είμαστε μια χώρα η οποία παρέχει προστασία σε όσους πρέπει να τρέξουν για να σωθούν. Αυτό είναι γραμμένο στο Σύνταγμά μας και δεν τίθεται υπό συζήτηση. Ο κοσμοπολιτισμός λοιπόν είναι απαραίτητος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει. Πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ποιος έρχεται στη Γερμανία. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της μετανάστευσης και τον επαναπατρισμό όσων δεν μπορούν να μείνουν», συνέχισε ο καγκελάριος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο με συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό η οποία να γνωρίζει οικονομική ανάπτυξη».

REUTERS/Liesa Johannssen

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στην Σαξονία και στην Θουριγγία, ο Όλαφ Σολτς μίλησε για «καταθλιπτικά» αποτελέσματα, τα οποία «δεν θα συνηθίσουμε ποτέ». Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) «είναι κακή για την χώρα μας (…) Θα κάνουμε το παν προκειμένου αυτό το κόμμα να χάσει και πάλι την σημασία του», ανέφερε.

Ο καγκελάριος ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι «θα την υποστηρίζουμε άνευ όρων μέχρι τέλους», ενώ ζήτησε εκ νέου να πραγματοποιηθεί νέα ειρηνευτική διάσκεψη «με την Ρωσία στο τραπέζι». Η προσπάθεια της Ρωσίας να μετακινήσει τα σύνορα «συνιστά παραβίαση της τάξης ασφάλειας και ειρήνης, αλλά και η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η ειρήνη θα διερευνάται πάντα. Και τώρα είναι η ώρα για αυτό», διευκρίνισε.

Το CDU απορρίπτει τις «ξενοφοβικές» αλλαγές του Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς από την πλευρά του ξεκίνησε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του επιθυμεί η Γερμανία «να παραμείνει μια ανοιχτή και φιλική χώρα προς τους ξένους». Χωρίς ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στην φροντίδα, στην εκπαίδευση ή στην εστίαση, η χώρα «δεν μπορεί να λειτουργήσει επιτυχώς ούτε μια μέρα», συνέχισε και αναγνώρισε ότι «μπορεί ακόμη και να χρειαστούμε περισσότερους» τα επόμενα χρόνια. Η Ένωση, τόνισε, στέκεται «σαφώς και ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ο αρχηγός του CDU, ο αριθμός όσων φθάνουν παράτυπα στην Γερμανία είναι πολύ υψηλός, ενώ υπάρχει επίσης «μια μικρή μειοψηφία, ειδικά νεαροί άνδρες, οι οποίοι δεν θέλουν να τηρούν τους κανόνες της κοινής συμβίωσης και για αυτούς θα πρέπει να μιλήσουμε».

REUTERS/Annegret Hilse

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στην πολιτική περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης, ο κ. Μερτς επέμεινε ότι δεν απαιτείται αλλαγή στο Σύνταγμα και απέρριψε τις κατηγορίες του Όλαφ Σολτς περί «θεατρινισμών» και προσχεδιασμένης αποχώρησης του CDU από τις συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τον διάλογο.

«Δεν θα μπούμε σε έναν ατέρμονο κύκλο συνομιλιών μαζί σας», σημείωσε και επανέλαβε ότι βασικό αίτημα του κόμματός του παραμένει η δυνατότητα απόρριψης μεταναστών στα σύνορα. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανεπαρκείς» τις προτάσεις που κατέθεσε για το θέμα η κυβέρνηση. «Δεν αποχωρήσαμε για λόγους τακτικής, αλλά ουσίας», υποστήριξε.

«Ανησυχητική η κατάσταση στα σύνορα», λέει η ΥΠΕΣ 

Για «συνεχιζόμενη ανησυχητική κατάσταση» στα γερμανικά σύνορα και για «απαράδεκτα υψηλό» αριθμό παράτυπων εισόδων στη χώρα κάνει λόγο η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ενημερώνει για την απόφαση του Βερολίνου να επαναφέρει ελέγχους κατά μήκος των συνόρων.

Στην επιστολή αναφέρεται σε «δραματική υποβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» μετά τα πρόσφατα βίαια εγκλήματα και περιγράφει την Διαδικασία του Δουβλίνου ως «αυξανόμενα δυσλειτουργική».

Οι ομοσπονδιακοί πόροι έχουν «σχεδόν εξαντληθεί», γράφει η κυρία Φέζερ στην επιστολή της, την οποία αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel και αναφέρεται σε «διαρκώς επιδεινούμενη ήδη τεταμένη κατάσταση» στους δήμους και τις κοινότητες στο θέμα στέγασης μεταναστών. «Οι μεταναστευτικές υπηρεσίες αγγίζουν όλο και περισσότερο τα όρια του τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά σχετικά με την υποδοχή, την διαμονή και την φροντίδα», λέει ο υπουργός, η οποία προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο «υπερβολικής επιβάρυνσης της αλληλεγγύης της κοινωνίας».

Οι απειλές για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη πρέπει να αποτραπούν, συνεχίζει η κυρία Φέζερ, αναφερόμενη στην ισλαμιστική τρομοκρατία και στα πρόσφατα περιστατικά «επιθέσεων με μαχαίρι και άλλων βίαιων εγκλημάτων από πρόσφυγες, τα οποία οδήγησαν σε δραματική υποβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας και εσωτερικής ειρήνης της κοινωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters