Το κοινοβούλιο στην Γεωργία ενέκρινε σήμερα στην τρίτη και τελική ψηφοφορία επί του συνόλου το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου.
Στο νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ασκήσει βέτο η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, αλλά το κοινοβούλιο μπορεί να το παρακάμψει διεξάγοντας μια επιπρόσθετη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.
Η γεωργιανή τηλεόραση μετέδωσε συμπλοκές μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έσπρωχναν ο ένας τον άλλον και χειρονομούσαν κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο.
84 από τους 150 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο θα απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως πράκτορες ξένης επιρροής, επιβάλλοντας επαχθείς απαιτήσεις γνωστοποίησης και τιμωρητικά πρόστιμα για παραβιάσεις.
Οι πολέμιοι του νέου νόμου το χαρακτηρίζουν ως «ρωσικό», συγκρίνοντάς το με τη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιείται για να στοχοποιήσει τους επικριτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η κυβέρνηση στη Γεωργία υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προώθηση της διαφάνειας, την καταπολέμηση των «ψευδοφιλελεύθερων αξιών» που προωθούνται από ξένους και τη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας.
Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο
Περίπου 1.000 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το οποίο «φρουρείται» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στο άκουσμα ότι το νομοσχέδιο πέρασε, οι διαμαρτυρόμενοι άρχισαν να φωνάζουν «Σλάβοι!». και «Ρώσοι!» και να πλησιάζουν ακόμη περισσότερο το κτίριο.
Οι διαδηλώσεις διεξάγονται εδώ και εβδομάδες και συνήθως κορυφώνονται το βράδυ, όπου πλήθη που αριθμούν δεκάδες χιλιάδες έχουν πραγματοποιήσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη Γεωργία από τότε που ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα το 1991.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ενσωμάτωση της Τιφλίδας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters