Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα πως «χαιρετίζουν» το γεγονός ότι η κυβέρνηση στη Γεωργία εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί ξένων πρακτόρων, ενώ κάλεσε την Τιφλίδα να το «αποσύρει πλήρως».
«Χαιρετίζοντας την απόφαση της απόσυρσης του νομοσχεδίου περί ‘ξένης επιρροής’, καλούμε το κυβερνών κόμμα να το αποσύρει επίσημα και να μην επιδιώκει στο εξής αυτού του είδους τη νομοθεσία γιατί αυτή αντιβαίνει στις ευρωατλαντικές αξίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η προσήλωση των Γεωργιανών στις δημοκρατικές αξίες, στην ελευθερία του Τύπου και του συνεταιρίζεσθαι εισακούστηκε».
«Προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες»
Παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα στην Γεωργία, έπειτα από δύο ημέρες διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία για να καταγγείλουν ένα κατασταλτικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση εγκατέλειψε νωρίτερα σήμερα.
Οι διαδηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής κρίσης.
Η Γεωργία προσβλέπει επίσημα να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ένας προσανατολισμός που υιοθετήθηκε μετά την «Επανάσταση των Ρόδων» του 2003 που έφερε στην εξουσία τον φιλοδυτικό Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι σήμερα στην αντιπολίτευση και στη φυλακή.
Ωστόσο, αρκετά πρόσφατα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», προκάλεσαν αμφιβολία για το εάν συνεχίζουν να ισχύουν οι φιλοδυτικές φιλοδοξίες, με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι υποστηρίζει τη Μόσχα.
Για τον Τόμας ντε Βάαλ, ειδικό στα θέματα του Καυκάσου, στο ερευνητικό κέντρο Carnegie Europe, ο τρόπος με τον οποίο η Γεωργία βγαίνει από την τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για το μέλλον της. «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη Γεωργία, η οποία εξακολουθεί να είναι δημοκρατία, αλλά μια δημοκρατία που αντιμετωπίζει δυσκολίες», δήλωσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Φωτο: Reuters