Η Γεωργία «σείεται» από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αφορμή το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που κατά τους διαδηλωτές είναι «ρωσικής εμπνεύσεως».
Χθες η Γεωργία αντίκρισε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αντιπάλων του νομοσχεδίου που έχει δει η χώρα ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Η «απάντηση» της κυβέρνησης ήταν όχι μόνον να εξαπολύσει τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, αλλά και να επιμείνει στην προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο πέρασε με διαδικασίες εξπρές την «τρίτη ανάγνωσή» του από το κοινοβούλιο.
Έξω και γύρω από τη Βουλή στη Γεωργία είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές – μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης – σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν τους βουλευτές να προχωρήσουν στην ψήφιση του «ρωσικού νομοσχεδίου», προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας.
Όπως μετέδωσε σήμερα, Δευτέρα 13/5/2024, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS, ανάμεσα στους συλληφθέντες διαδηλωτές συγκαταλέγονται δύο Αμερικανοί πολίτες και ένας Ρώσος.
Το TASS μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι η αστυνομία ξεκίνησε να διώχνει τους διαδηλωτές μακριά από τις εισόδους της Βουλής νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.
Το νομοσχέδιο απαιτεί οι οργανισμοί που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως πράκτορες υπό ξένη επιρροή διαφορετικά θα τους επιβάλλονται πρόστιμα.
Το κυβερνών κόμμα λέει ότι αυτό είναι αναγκαίο για την ενίσχυση της διαφάνειας της χρηματοδότησης των ΜΚΟ και για την προστασία της χώρας από εξωτερική παρέμβαση.
Δυτικές χώρες και η γεωργιανή αντιπολίτευση καταγγέλλουν το νομοσχέδιο ως αυταρχικό, που θέλει να καταπνίξει κάθε αντιπολιτευτική φωνή κατά τα πρότυπα της Μόσχας, καθώς ανάλογης έμπνευσης νομοσχέδιο έχει χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει τους επικριτές του Κρεμλίνου.
Η διένεξη με αφορμή το νομοσχέδιο έχει αναχθεί σε κομβικής σημασίας για το αν η Γεωργία, η οποία έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Δύση, εξακολουθήσει να προωθεί την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ή, αντ’ αυτού, οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία.
Η ΕΕ, η οποία τον Δεκέμβριο χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υπό ένταξης χώρας, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω ενσωμάτωση του Τμπιλίσι στο μπλοκ.
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ