Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία θα πρέπει να καλύψουν όλα τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε ερώτηση για το μέλλον του Άσαντ ο Ουάνγκ απάντησε στους δημοσιογράφους στο Μοντρέ της Ελβετίας: «Όλα τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στις δύο πλευρές θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αναφέρατε μόλις τώρα».
Οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν με τη ρύθμιση των πιο εύκολων ζητημάτων και στη συνέχεια να προχωρήσουν στα πιο δύσκολα, σημείωσε επίσης.
«Πιστεύω ότι για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις χωρίς διασπάσεις, τότε ο διάλογος εμβαθύνεται και αυξάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όλα τα ζητήματα θα πρέπει και μπορούν να επιλυθούν», τόνισε.
Ο Ουάνγκ υπογράμμισε επίσης ότι κατά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στην Γενεύη την Παρασκευή, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ωθήσει τις δύο πλευρές να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα ορίζει την κατεύθυνση και τις αρχές των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα πρέπει στην αρχή να περιέλθουν σε τέλμα με επιχειρηματολογίες ή συζητήσεις πάνω σε ζητήματα στα οποία οι θέσεις τους απέχουν αρκετά πολύ», σημείωσε.
Ο Ουάνγκ υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αγωνιστούν να έχουν μια «πρώτη σοδειά» για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, σε θέματα όπως η απελευθέρωση κρατουμένων, οι τοπικές εκεχειρίες και η συνεργασία για ανθρωπιστικά ζητήματα.
Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε νωρίτερα χθες ότι οι δύο πλευρές μπορεί να είναι έτοιμες να κάνουν τέτοιου είδους βήματα.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο Ουάνγκ απάντησε ότι η Κίνα τρέφει βαθειά αισθήματα αλληλεγγύης για τους 2,4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αλλά σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να πολιτικοποιηθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα.
«Προς το παρόν η διαδικασία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ομαλή, εν γένει», σημείωσε. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ή εμπόδια που να είναι αξεπέραστα στη διαδικασία της υλοποίησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ