Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

H ρωσική εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των Ευρωπαίων πελατών της.

Τα αιτήματα αυτά καταγράφονται σε ποσότητες 97,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) για σήμερα 1η Μαΐου, έναντι 71,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου χθες.

Η παροχή φυσικού αερίου στην Μολδαβία συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από ένα συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom, όπως ανέφερε σήμερα, ο Βαντίμ Τσεμπάν διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Moldovagaz, σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε στην Πολωνία και τηνν Βουλγαρία ότι διακόπτεται η παροχή φυσικού αερίου προς αυτές, καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως προβλέπει το νέο διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας», έχει δηλώσει η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters