Δεκατέσσερις ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο της Γάζας στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο ισραηλινά στρατεύματα, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα σήμερα, ενώ το Ισραήλ αρνείται ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το νοσοκομείο.
Οι δύο πλευρές έχουν δώσει αντιφατικά στοιχεία για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γάζα, με το Ισραήλ να αρνείται τον ισχυρισμό του εκπρόσωπου του υπουργείου της Γάζας ότι οι δυνάμεις του έχουν θέσει υπό κράτηση τον διευθυντή του νοσοκομείου.
Το υπουργείο δήλωσε ότι οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων πέντε που χρειάζονταν αιμοκάθαρση και τριών περιπτώσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο σε άλλα στη νότια Γάζα χάρη στις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το υπουργείο ανέφερε στη συνέχεια ότι 25 μέλη του προσωπικού και 136 ασθενείς βρίσκονταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φαγητό, οξυγόνο ή άλλες απαραίτητες ιατρικές παροχές.
Χθες, Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν είναι πλέον λειτουργικό, ότι δεν επετράπη σε ομάδα του ΠΟΥ να μπει σε αυτό και ότι υπήρχαν περίπου 200 ασθενείς εντός του νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 20 χρειάζεται να μετακινηθούν επειγόντως.
Το νοσοκομείο Νάσερ είναι η τελευταία υγειονομική μονάδα που έγινε θέατρο εχθροπραξιών στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που τώρα βρίσκεται στον πέμπτο μήνα της. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα από το 2007, χρησιμοποιεί νοσοκομεία για κάλυψη, κάτι που η ίδια αρνείται.
Αμφισβητούμενη σύλληψη
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι συνέλαβε εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς που κρύβονταν στο νοσοκομείο Νάσερ, κάποιοι εκ των οποίων προσποιούνταν ότι ήταν μέλη του ιατρικού προσωπικού, και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με όπλα που λέει ότι βρέθηκαν εκεί.
Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να οργανώσει εκεί επιχειρήσεις της και δηλώνει ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ αποτελούν πρόσχημα για την καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Ο Ασράφ αλ-Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν υπό κράτηση 70 μέλη του προσωπικού και εθελοντές στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή δρ Νάχεντ Αμπού Ταΐμα.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε ότι ο Αμπού Ταΐμα τέθηκε υπό κράτηση, αλλά δεν έκανε άμεσα σχόλιο για τις υπόλοιπες 70 συλλήψεις.
«Τα στρατεύματα των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) διεξήγαγαν ενέργειες κατά τρομοκρατικών υποδομών και τρομοκρατικών πρακτόρων στο νοσοκομείο Νάσερ», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
«Επιπλέον, οι IDF ενήργησαν σε συνεργασία με τον διευθυντή του νοσοκομείου και την ιατρική ομάδα προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Τα στρατεύματα είχαν επίσης επικοινωνία με τον διευθυντή πριν από λίγες ημέρες».
Ισραήλ: «Το νοσοκομείο Νάσερ παρέμεινε λειτουργικό»
Η COGAT – η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη— δήλωσε σήμερα στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι το νοσοκομείο Νάσερ παρέμεινε λειτουργικό αδιάκοπα κατά τις εφόδους του ισραηλινού στρατού.
«Διευκολύναμε την ανθρωπιστική βοήθεια και τις προμήθειες προς το νοσοκομείο και συντονίσαμε ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για να απομακρύνουμε τους ασθενείς», ανέφερε η COGAT.
Η υπηρεσία περιέγραψε τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού ως «ενέργεια ακριβείας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νοσοκομείο Νάσερ, με βασικό στόχο να διασφαλιστεί ότι το νοσοκομείο Νάσερ θα συνεχίσει τη λειτουργία του».
Ανέφερε επίσης τις προμήθειες που όπως είπε παραδόθηκαν στο νοσοκομείο με τη βοήθειά της, αν και δεν διευκρίνισε πότε έγινε αυτό. Στις προμήθειες περιλαμβανόταν δεξαμενή με 24.500 λίτρα πετρελαίου κίνησης, τρόφιμα και πόσιμο νερό, μια γεννήτρια και φάρμακα που ήταν δωρεά του ΠΟΥ.
Αξιωματούχοι των τοπικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ΟΗΕ είχαν προηγμένως δηλώσει ότι το νοσοκομείο χάνει τη δυνατότητά του να λειτούργει λόγω των συγκρούσεων στους χώρους του, των ελλείψεων σε καύσιμα και την ανεπάρκεια βασικών προμηθειών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters