Γάζα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες Ισραήλ και Χαμάς – Πάνω από 17.700 οι νεκροί

Τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 48.780 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς, με νεότερο του απολογισμό.

Η κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος, με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης και τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις βομβαρδισμένες περιοχές για να απελευθερώσουν θύματα και να εντοπίσουν σορούς ανθρώπων από τα ερείπια.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει αναφέρει ότι το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.

Στη Χαν Γιούνις, την κυριότερη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ισραηλινό πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι, ενώ στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, άλλο πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε τη νύχτα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός λέει επίσημα πως έχει χάσει 91 στρατιωτικούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χθες ανέφερε πως δυο μέλη του τραυματίστηκαν σε αποτυχημένη επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων τη νύχτα, προσθέτοντας πως «πολλοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Ρουκέτες, εκτοξευτήρες και άλλα όπλα της Χαμάς, καθώς και σήραγγα ενός χιλιομέτρου, βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ, στην πόλη της Γάζας, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, που απαίτησε οι κάτοικοι να φύγουν και να κινηθούν προς το δυτικό τμήμα του θυλάκου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters