Γάζα: Διήμερη κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων προτείνει η Αίγυπτος – Η Χαμάς θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/File Photo

Η Αίγυπτος πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς θα ανταλλαχθούν με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατουμένους, ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό του, τον Αμπντελματζίντ Τεμπούν, στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας, με στόχο την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς θα παρουσιάσει στους διαπραγματευτές μια συνολική συμφωνία για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ορισμένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων ταυτόχρονα.

Η προσφορά αναμένεται να υποβληθεί μετά τη συνάντηση που πραγματοποιούν σήμερα στη Ντόχα οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ, του Κατάρ και του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αξιολογήσει διάφορες επιλογές για μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης που παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα για να προσφέρει στη Χαμάς μια εκεχειρία δύο εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ομήρων, αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση φέρεται να προτιμά ένα άμεσο τέλος της σύγκρουσης.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters