Γάζα: Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες – Για «βίαιη ισραηλινή επίθεση» στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ κάνει λόγο η Ερυθρά Ημισέληνος

Όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν καθώς εξαντλήθηκαν όλες οι πηγές ενέργειας που συντηρούσαν το δίκτυο, ανακοίνωσαν οι κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Γάζα, η Paltel και η Jawwal, σήμερα.

Παράλληλα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο σήμερα για μια «βίαιη επίθεση» από ισραηλινά άρματα μάχης που «πολιορκούν» το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ της πόλης της Γάζας.

«Οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούν να μετακινηθούν και επομένως να μεταβούν κοντά στους τραυματίες», συμπλήρωσε η Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία διαχειρίζεται αυτό το νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) πιστεύει ότι καταβάλλεται σκόπιμη προσπάθεια να «στραγγαλιστεί» το ανθρωπιστικό έργο της στη Γάζα και προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Οι επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ δήλωσαν σήμερα ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών.

«Καμία ‘ασφαλής ζώνη’ δεν είναι πραγματικά ασφαλής όταν ανακοινώνεται μονομερώς ή επιβάλλεται από την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση που υπογράφεται από έντεκα υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς, η Σίντι Μακέιν του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η ανακοίνωση υπογράφεται επίσης από ορισμένες μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως είναι οι CARE International και Save the Children.

Ο ΟΗΕ ψάχνει τρόπους να εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τρόπους για την εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας αλλά οι επιλογές είναι λίγες καθώς υπάρχουν περιορισμοί για θέματα αναφορικά με την ασφάλεια και τις διαδικασίες μεταφοράς, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ένα εμπόδιο είναι ότι η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχει επαρκείς ποσότητες καυσίμων για τα ασθενοφόρα της εντός της Γάζας για την απομάκρυνση ασθενών, δήλωσε στο Reuters ο περιφερειακός διευθυντής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Ρικ Μπρέναν.

Η Αίγυπτος είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο τα ασθενοφόρα της να εισέλθουν στη Γάζα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων αρκεί να δίδονται εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ανεμπόδιστη δίοδο, δήλωσε ο ίδιος από το Κάιρο.

Με πληροφορίες από: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters