Γάζα: Αιματοχυσία σε σχολείο του ΟΗΕ! -Γιατί αργεί η εκεχειρία

Βόρεια Λωρίδα της Γάζας: 
Πολλοί Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν σήμερα το απόγευμα, όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό. Το τηλεοπτικό κανάλι al-Aqsa TV της Χαμάς μετέδωσε ότι από τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA (της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων) στη Μπέιτ Χανούν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

«Μια νέα σφαγή διαπράχθηκε όταν ισραηλινά άρματα έπληξαν ένα σχολείο της UNRWA στη Μπέιτ Χανούν, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες Παλαιστίνιοι» ανέφερε το κανάλι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται την καταμέτρηση των θυμάτων που έκανε ένας φωτορεπόρτερ του, οι νεκροί από τον βομβαρδισμό αυτό είναι τουλάχιστον εννέα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος ενός έτους. Όλα τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Τζαμπαλίγια.
Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Κρις Γκάνες, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «ένας αριθμός νεκρών και τραυματιών» από την οβίδα που έπεσε στις 14:50 «πάνω ή κοντά» στο σχολείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προσπαθούν να επαληθεύσουν την πληροφορία αυτή.

Περιπλέκεται το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός εξατίας των «ανταγωνισμών» μεταξύ χωρών της περιοχής

 Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «περιπλέκεται» εξαιτίας και «ανταγωνισμών» μεταξύ χωρών της περιοχής και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, βρίσκεται αντιμέτωπος με την «εχθρότητα και την καχυποψία» ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Τουρκία, οι «ανταγωνιστικές ατζέντες» των οποίων και «οι «διπλωματικοί ελιγμοί δημιουργούν νέες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ.
Όπως τονίζεται, «κατά την άφιξή του στο Κάιρο, στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Κέρι, καθώς επιχειρεί την παύση των βιαιοτήτων στη Γάζα και στο Ισραήλ, αντιμετώπισε εμπόδια όχι μόνο λόγω της διένεξης Ισραήλ-Χαμάς και της εμπόλεμης ιστορίας τους, αλλά και λόγω της εχθρότητας και της καχυποψίας μεταξύ των περιφερειακών μακρόχρονων εταίρων» των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κατάπαυση πυρός στη Γάζα περιπλέκεται λόγω των πολιτικών αλλαγών στην Αίγυπτο, η οποία είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε παλαιότερες συγκρούσεις στη Γάζα και λόγω των περιφερειακών φιλοδοξιών της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας και του Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί και στηρίζει τον ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ. Οι διαπραγματεύσεις αποτελούν στην ουσία έναν αγώνα ισχύος μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ, καθώς διαγκωνίζονται για το ποιος θα πιστωθεί το τέλος των εχθροπραξιών και θα αναγνωρισθεί ως περιφερειακός ηγέτης» δήλωσε ο Μάικλ Στίβενς, αναπληρωτής διευθυντής στο Royal United Services Institute του Κατάρ.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «οι σχέσεις της Αιγύπτου με τη Χαμάς έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της νέας κυβέρνησης στο Κάιρο και της καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς η Χαμάς αποτελεί παρακλάδι της. Το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζουν τη Χαμάς».

Όπως υπογραμμίζεται, «μετά από τρεις ημέρες παραμονής του στο Κάιρο, δεν φαίνεται να ευδοκιμούν οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη συνδρομής από τους υποστηρικτές της Χαμάς, την Τουρκία και το Κατάρ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη σημερινή προσέγγιση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ το Κατάρ καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα, ζητώντας την άρση του αποκλεισμού στη Γάζα. Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά, που προσβλέπει στον παραδοσιακό του εταίρο, την Αίγυπτο, απορρίπτει τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι «το Ισραήλ ξεπέρασε σε βαρβαρότητα ακόμη και τον Χίτλερ», σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του».

Ο Μοχάμεντ Ελμενσάουι, ερευνητής στο Middle East Institute της Ουάσιγκτον, διατύπωσε την άποψη ότι «η Χαμάς προσβλέπει σε συμφωνία για την κατάπαυση πυρός, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, η οποία θα περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια προς την κυβέρνησή της στη Γάζα, και την χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των 30.000 υπαλλήλων της».

Η Μισέλ Νταν, ερευνήτρια στο Carnegie Endowment for International Peace της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «η Χαμάς και το Ισραήλ δεν φαίνονται έτοιμοι για την παύση των εχθροπραξιών».
Όπως επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος, «οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακαλύψουν και να καταστρέψουν τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς, τα οποία φιλοξενούν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, ενώ επιτρέπουν στους μαχητές να εισέρχονται κρυφά στα ισραηλινά εδάφη», προσθέτοντας ότι «το βασικό ερώτημα, για το οποίο δεν έχει βρει ακόμη απάντηση ο Τζον Κέρι, είναι τι χρειάζεται για την κατάπαυση του πυρός και ποια θέματα θα πρέπει να συζητηθούν μετά την επίτευξή της». Τέλος, τονίζεται ότι «η κατάπαυση πυρός θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας ακόμη πιο περίπλοκης διπλωματικής διαδικασίας για την αποφυγή ανάδυσης μιας νέας κρίσης τα επόμενα χρόνια. Το Ισραήλ επιθυμεί τη λήψη μέτρων που θα αποκλείουν, κατά το δυνατό, τον επανεξοπλισμό της Χαμάς, μολονότι αναλυτές όπως η Νταν θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες αφοπλισμού της Γάζας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον προσβλέπει στον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου και γι’ αυτό μετέβη και ο ίδιος στο Κάιρο, όπου αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον έως σήμερα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο. Ο χρόνος που διαθέτει είναι περιορισμένος, καθώς θα μεταβεί για συνομιλίες στην Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισραήλ: «Απίθανη» η εκεχειρία στη Γάζα

«Μοναχικοί στρατιώτες»: Αμερικανοί μαχητές στο πλευρό του Ισραήλ

ΓΑΖΑ: 1.000 Παλαιστίνιοι σε ελληνορθόδοξη εκκλησία – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ