Γάζα: 11 ημερες ισραηλινών επιχειρήσεων- Απολογισμός

Παλαιστινιακά Εδάφη:

Τουλάχιστον 271 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις 11 ημέρες των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Το 80% είναι άμαχοι

Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και αρμάτων μάχης, ξεκίνησαν σήμερα να καταστρέφουν σήραγγες στη Γάζα τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να μεταφέρει όπλα και να εξαπολύει επιθέσεις, κατά τη δεύτερη ημέρα μιας χερσαίας επιχείρησης η οποία έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους—περιλαμβανόμενων 3 εφήβων και ενός μωρού.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να προστατευτούν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος να «διευρύνει» περαιτέρω την επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχουν οι ισλαμιστές της Χαμάς.
Συνολικά 271 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 2.050 έχουν τραυματιστεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση ‘Προστατευμένη Παρυφή’ κατά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή χθες βράδυ, με στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Από την ισραηλινή πλευρά, ένας στρατιώτης και ένας πολίτης έχουν σκοτωθεί.

Μεταξύ των νεκρών Παλαιστίνιων περιλαμβάνονται 3 έφηβοι, ηλικίας 12 έως 16 ετών, που σκοτώθηκαν πριν από λίγες ώρες σήμερα από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης κοντά στη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλαιστινιακών υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.

Πέντε άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός βρέφους 5 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στη Ράφα.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γάζα, οι άμαχοι αντιπροσωπεύουν το 80% και πλέον των θυμάτων της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ.

Καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς ή εγκαταλείπουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους, περίπου 30.000 κάτοικοι έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, σε μια περιοχή έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου συνωστίζονται σε δύσκολες συνθήκες 1,8 εκατ. άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με τον ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και χρόνια.

Μαζί με τις δυνάμεις του Πεζικού επιχειρούν μονάδες του Μηχανικού, με αποστολή να καταστρέψουν τις υπόγειες σήραγγες. Οι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σκοτώνοντας 17 «τρομοκράτες» και βομβαρδίζοντας «150 στόχους», περιλαμβανομένων 4 σηράγγων, ανακοίνωσε ο στρατός.

Η εισβολή των στρατιωτών έπειτα από 10 ημέρες βομβαρδισμών έχει ως στρατηγικό σκοπό να καταστρέψει τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε πως «το Ισραήλ θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα» για αυτήν την επίθεση.
 
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας»
«Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστείτε για την πιθανότητα διεύρυνσης κατά μείζονα τρόπο της χερσαίας επιχείρησης» δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης.
«Δεν είναι δυνατόν να διευθετήσουμε (το πρόβλημα) των σηράγγων μόνον (με πλήγματα) από αέρος» υπογράμμισε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι οι υπόγειες αυτές υποδομές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια «μαζική επίθεση» εναντίον των ισραηλινών πολιτών.
Ο Νετανιάχου εντούτοις παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «100% εγγύηση επιτυχίας» την ώρα που ο στρατός πραγματοποιεί την τέταρτη κατά σειρά επιχείρηση εναντίον της Γάζας μετά την μονομερή απόσυρσή του από τα εδάφη το 2005.
Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα.
Παρά την επίθεση, οι μαχητές της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ έχουν καταφέρει να εκτοξεύουν σήμερα 24 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των πληγμάτων από την 8η Ιουλίου σε 1.164.

Το 70% της Λωρίδας της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Το 70% της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού χθες βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα ο Φάτι Σέιχ Χαλίλ, διευθυντής της Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού στη Γάζα.

Η ηλεκτροδότηση από «όλες τις γραμμές ηλεκτροδότησης (οι οποίες συνδέονται) με το Ισραήλ έχει διακοπεί. Δεν λαμβάνουμε ηλεκτρικό ρεύμα από το Ισραήλ. Συνήθως λαμβάνουμε 120 μεγαβάτ. Σήμερα η παροχή είναι μηδενική. Ζητήσαμε από τον Ερυθρό Σταυρό να συνεργαστεί με τις ομάδες μας για να επισκευαστούν ορισμένες γραμμές που κόπηκαν στη Γάζα. Ζητήσαμε επίσης από τις ισραηλινές υπηρεσίες ηλεκτρισμού να επισκευάσουν γραμμές στη δική τους πλευρά αλλά απάντησαν ότι αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο».

Πολλές γραμμές ηλεκτροδότησης κόπηκαν κατά τις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ισλαμιστών της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006.

«Τώρα το 70% της Λωρίδας της Γάζας είναι χωρίς ηλεκτρισμό. Η χειρότερη κατάσταση είναι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε ο Χαλίλ.

Το Ισραήλ άρχισε στις 8 Ιουλίου μεγάλη αεροπορική επιχείρηση εναντίον της Γάζας προκειμένου να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών της Χαμάς κατά του εδάφους του. Ωστόσο χθες αποφάσισε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις με την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων μετά τη συνέχιση της ρίψης ρουκετών και την αποτυχία της πρότασης για εκεχειρία της Αιγύπτου, την οποία απέρριψε η Χαμάς.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 260 Παλαιστινίων και έχουν προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα, έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου «είναι στοιβαγμένοι» σε άθλιες συνθήκες 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
Ακόμη και σε περιόδους ηρεμίας, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα είναι καθημερινές, από 8 έως τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, καταστημάτων ή εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων του εδάφους και του πληθυσμού του.
Περίπου το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας της Γάζας διασφαλίζεται από ένα μόνο εργοστάσιο που ανεφοδιάζεται από το Ισραήλ. Αυτό το εργοστάσιο παραγωγής 50 μεγαβάτ λειτουργούσε σήμερα, τροφοδοτώντας με ηλεκτρισμό —για 16 ώρες μόνο— τη δυτική και κεντρική Λωρίδα.
Η λειτουργία του εργοστασίου διακόπηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στον παλαιστινιακό θύλακα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 360 μεγαβάτ, εκ των οποίων 120 καλύπτονται από το Ισραήλ, 22 από την Αίγυπτο και 80 παράγονται από το εργοστάσιο.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα σχεδόν διπλασιάστηκε σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Στην Σατζάγια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη, ρούχα και κουβέρτες. Και στην Χαν Γιούνες περίπου 1500 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να φθάνει από τις 2 το πρωί τοπική ώρα. Είναι κατατρομοκρατημένος και εξαντλημένος έχοντας ήδη περπατήσει περίπου 10 χιλιόμετρα. Οι οβίδες πέφτουν βροχή γύρω τους και οι παιδιά φοβούνται» δήλωσε ο Φουάντ Σουχάιμπερ.
 
«Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής»

«Χτυπούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και δεν έχουμε ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι οβίδες αφήνουν πίσω έναν λευκό καπνό που μας πνίγει» περιέγραψε η Γκάντα Νάτζαρ, 39 ετών, που έφθασε σε ένα από τα σχολεία «μέσα σε ένα ασθενοφόρο».
«Υπάρχει ασφάλεια εδώ, βρισκόμαστε μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ. Όμως τη νύχτα καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής».
Από την πλευρά ο ισραηλινός Τύπος χαιρέτισε την απόφαση εισβολής στη Γάζα, που λήφθηκε σύμφωνα με τον Νετανιάχου μετά την αποτυχία μιας αιγυπτιακής πρότασης για εκεχειρία που απέρριψε η Χαμάς.

O αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ κι έφθασε τους 40.000 και πλέον εκτοπισμένους, ανέφερε σήμερα η Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

«Ο αριθμός των προσώπων που φθάνουν στην UNRWA αναζητώντας καταφύγιο από τις συγκρούσεις στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυξήθηκε από τους 22.000 σε περισσότερους από 40.000» δήλωσε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας, σε ένα δελτίο τύπου.
Οι Παλαιστίνιοι αυτοί φιλοξενούνται σε 34 κέντρα του UNRWA στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η υπηρεσία έχει απευθύνει μία έκκληση για τη συγκέντρωση 60 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εκτοπισμένων για διάστημα ενός μήνα.

Διπλωματικές Αντιδράσεις

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα. Το Κατάρ επίσης εμπλέκεται στις συζητήσεις.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί υπογράμμισαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας την «ανάγκη του άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες μια χερσαία επίθεση.

«Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθεί τάχιστα τέλος στην ένοπλη σύγκρουση και να υπάρξει επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» ανέφερε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Ροχανί πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τεχεράνης η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την «οξεία κλιμάκωση της κρίσης» καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντενκτάς: «Να παραδειγματιστούν οι Τουρκοκύπριοι από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα»!!!

Tο ΒΙΝΤΕΟ της εισβολής των Ισραηλινών στη Γάζα

http://Νετανιάχου: Θα διευρυνθεί «σημαντικά» η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει την αεροπορική επιχείρηση στη Γάζα