Η υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που η Ρωσία λέει πως κατέρριψε και πως στόχευαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι το λιγότερο περίεργη», δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό France Inter η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, την Ουκρανία ότι στοχοθέτησε την κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μια κατηγορία την οποία το Κίεβο αρνείται.
Η Κατρίν Κολονά αρνήθηκε πάντως να επιδοθεί «στο παιχνίδι των υποθέσεων». Το γεγονός ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη φθάνουν μέχρι το Κρεμλίνο «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό υπό ομαλές συνθήκες», σύμφωνα με την ίδια. Η Κολονά υπενθύμισε πως οι Ουκρανοί «έχουν δηλώσει επισήμως από χθες ότι δεν εμπλέκονται σ’ αυτό το γεγονός, το οποίο παραμένει ανεξήγητο».
Η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε εξάλλου τη λύπη της για τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε χθες να «εξοντωθεί» ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αντίποινα γι’ αυτή την επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον του Κρεμλίνου.
«Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ διακρίνεται για τις εξωφρενικές δηλώσεις του, για μια λεκτική κλιμάκωση για την οποία εκφράζουμε τη λύπη μας», δήλωσε η Κολονά. «Για άλλη μια φορά αυτή η κλιμάκωση έρχεται από την πλευρά της Ρωσίας, για άλλη μια φορά επιδιώκει να εκφοβίσει, να βρει προσχήματα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», ανέφερε ακόμη.
Η Γαλλίδα υπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση της δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου, ωστόσο υπενθύμισε πόσο είναι «σημαντικό να γίνεται σεβαστή η σωματική ακεραιότητα» ενός δημοκρατικά εκλεγμένου αρχηγού κράτους.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία «παραμένουν απαραίτητοι», υπογράμμισε εξάλλου η Κατρίν Κολονά, η οποία υποστήριξε πως ένα από τα προβλήματα της ρωσικής εξουσίας είναι «το γεγονός ότι είναι κλεισμένη σε μια παράλληλη πραγματικότητα». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει επικοινωνήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και μήνες, όμως εκφράζει τακτικά την ιδέα ότι πρέπει να διατηρηθεί ο διάλογος με όλα τα μέρη.
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ενισχύσουμε αυτή την ψυχική απομόνωση που οδήγησε τη Ρωσία (…) να επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η οποία δεν διευκρίνισε αν λογαριάζει από την πλευρά της να επικοινωνήσει προσεχώς με το Ρώσο ομόλογό της. Σύμφωνα με την ίδια, η διατήρηση μιας μορφής διαλόγου επιτρέπει επίσης να υπενθυμίζεται «η πραγματικότητα».
Η Γαλλία οφείλει να συνεχίσει να βοηθάει την Ουκρανία ώστε αυτή η τελευταία να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια αντιπίθεση ώστε να δημιουργήσει «ένα πιο ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων» επί του πεδίου για να ελπίζει σε μια επιστροφή της Ρωσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε εξάλλου. Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πακέτο αρωγών, δήλωσε επίσης, χωρίς να αποκαλύψει πότε το πακέτο αυτό αυτό μπορεί να ανακοινωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters