Γαλλία: Τον δρόμο για την Εθνοσυνέλευση με αβέβαιη έκβαση παίρνει η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν

Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, θεώρησε αποδεκτό σήμερα 17/9/2024 το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας, για εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσης του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Κατόπιν αυτού θα ακολουθήσει συζήτηση της πρότασης της Αριστεράς για ενδεχόμενη έκπτωση του Μακρόν στη νομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο οι περισσότεροι Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι είναι σχεδόν αδύνατον η διαδικασία αυτή να οδηγήσει τελικά στην έκπτωση του νυν προέδρου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Ο τελών χρέη πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ από το χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως η διαδικασία έκπτωσης του Εμανουέλ Μακρόν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της πολυδιάσπασης των κομμάτων της αριστεράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / του ανταποκριτή Μ. Σπινθουράκη