Τα προγνωστικά, οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls δεν διαψεύστηκαν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ο 8ος πρόεδρος της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και μάλιστα ο νεότερος, αφού ακόμη η ηλικία του ξεκινά με τον αριθμό «3» (σ.σ. 39 ετών).
Η άνετη νίκη που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις ήρθε, αφού ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 66,06% (με καταμετρημένο πια το 99,99% των ψήφων). Παρά την εύκολη επικράτηση, ωστόσο, η Γαλλία μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ.
Διότι μπορεί η Μαρίν Λε Πεν να μην έπιασε τους στόχους της (σ.σ. δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 40%) ωστόσο το περίπου 34% που απέσπασε δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αμελητέο. Σημαίνει πως 11 εκατομμύρια Γάλλοι προτίμησαν την εκπρόσωπο της ακροδεξιάς σε μια χώρα διαχρονικά δημοκρατική. Ποσοστό ρεκόρ για το Εθνικό Μέτωπο και υπερδιπλάσιοι συγκριτικά με το ποσοστό των Γάλλων που προτίμησαν τον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λε Πεν, προκάτοχό της στην προεδρία του Εθνικού Μετώπου, στις εκλογές του 2002.
Συν τοις άλλοις, η αποχή άγγιξε το 25% (!), δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψήφισαν λευκό ή άκυρο! Πρόκειται επίσης για αριθμό ρεκόρ, συνεπώς το συμπέρασμα είναι ένα: Ο Μακρόν κέρδισε εύκολα, αλλά ποτέ άλλοτε μια τόσο καθαρή πολιτική νίκη στη Γαλλία δεν συνοδεύονταν από τόσα «σύννεφα» για την επόμενη μέρα…
Ο Μακρόν θα αναλάβει (ανεπίσημα) καθήκοντα από τη Δευτέρα 8 Μαΐου όταν θα συμμετάσχει, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην επίσημη τελετή μνήμης της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μαΐου 1945. Την Κυριακή 14 Μαΐου θα περάσει για πρώτη φορά την πύλη του Ελιζέ, για να παραλάβει τα κλειδιά της χώρας (μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες και πυρηνικές δυνάμεις) από τον Ολάντ.
Στο Παρίσι, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων. Ωστόσο πολλές «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν κι από επεισόδια, καταγράφηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις. «Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και σαμποτάζ» («Macron dégage, résistance et sabotage»), φώναζαν διαδηλωτές στη Ναντ, στη δυτική Γαλλία.
Θριαμβευτής και… ευρωπαίος στο Λούβρο!
Μετά την πρώτη του ομιλία ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας (σ.σ. δείτε στη συνέχεια του κειμένου όσα είπαν στις πρώτες τους ομιλίες τόσο ο Μακρόν, όσο και η Λε Πεν), ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια συμβολική κίνηση ο νεος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Λούβρο και ανέβηκε χωρίς την σύζυγό του Μπριζίτ στο βάθρο για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους οπαδούς, από 20.000 έως 40.000 σύμφωνα με το περιβάλλον του
Σχεδόν κινηματογραφικά και όση ώρα περπατούσε ακουγόταν ο ύμνος της Ευρώπης, με τις εικόνες να είναι επιβλητικές, αφού χιλιάδες συγκεντρωμένοι πολίτες βρέθηκαν στο Λούβρο για να τον… καλωσορίσουν στα προεδρικά του καθήκοντα, φωνάζοντας «Μακρόν Πρόεδρος»!
«Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε», «Απόψε, η Γαλλία νίκησε», «Σήμερα νικήσατε Όλοι μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον αλλά δεν γνώριζαν την Γαλλία».
«Θα σας προστατεύσω απέναντι στις απειλές.Θα δώσω την μάχη μου για σας, για να βελτιώσω την ζωή σας», «Θα συσπειρώσω και θα σας καθυσηχάσω και θα σας υπηρετήσω με ταπεινοφροσύνη, με σθένος. Στο όνομα της Ισότητας, της Ελευθερίας και της Αδερφοσύνης», ήταν μερικές από τις φράσεις που ξεχώρισαν.
Είχε όμως κι ένα μήνυμα για τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λε Πεν: «Θα ήθελα να πω δυο λόγια για όσους ψήφισαν την κυρία Λε Πεν. Εξέφρασαν σήμερα έναν θυμό και μια απογοήτευση και κάποιες πεποιθήσεις τους. Τις σέβομαι αλλά θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην την ψηφίσουν ξανά».
«Ξέρω τι σας οφείλω. Ξέρω τι οφείλω στην οικογένειά μου και στους συνοδοιπόρους μου», είπε ακόμη κι ενώ το πλήθος φωνάζει Μπριζίτ το όνομα της συζύγου του, η οποία λίγο αργότερα ανέβηκε μαζί του στη σκηνή!
Στη συνέχεια είπε «Ζήτω η Γαλλία» και αμέσως μετά έγινε η ανάκρουση της Μασσαλιώτιδας, του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας, με όλη την οικογένεια Μακρόν να είναι πάνω στη σκηνή και όλους ανεξαιρέτως να τραγουδούν τους στίχους, με τις εικόνες να είναι πραγματικά «δυνατές».
Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του και το συγκινητικό φινάλε στο NewsIt.gr