Γαλλία: Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν έρευνα για σεξουαλικές βιαιότητες στις τάξεις τους

Έρευνα για σεξουαλικές βιαιότητες άρχισε στις Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, έπειτα από σειρά μαρτυριών στρατιωτικών που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από τα μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

«Δώσαμε εντολή στη γενική επιθεώρηση των ενόπλων δυνάμεων να επισπεύσει μια αποστολή για το σύνολο των μέτρων πρόληψης, προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των δραστών», έγραψε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί σε κοινό άρθρο με την υφυπουργό Παλαιμάχων Πατρισιά Μιραλές, το οποίο δημοσιεύεται από την εφημερίδα Le Monde.

Η αποστολή αυτή, η οποία θα παραδώσει την έκθεσή της στα τέλη Μαΐου, αναμένεται ότι θα επιτρέψει να βελτιωθεί η φροντίδα των θυμάτων, να αναλυθεί η πειθαρχική αντιμετώπιση και η συνοχή των κυρώσεων εναντίον των δραστών και να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με το άρθρο.

Εξάλλου στο εξής «κάθε φορά που υπάρχει επαρκώς βάσιμη υποψία για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση, θα επιβάλλεται συστηματικά αναστολή καθηκόντων στο πρόσωπο που κατηγορείται», γράφουν οι υπουργοί.

Σχετική οδηγία εστάλη στις 26 Μαρτίου από το υπουργείο σε όλες τις διοικήσεις.

Μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την ιστορία της Μανόν Ντιμπουά, η οποία σε ηλικία 17 ετών έπεσε θύμα σεξουαλικών επιθέσεων σε πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Η περίπτωσή της τέθηκε στο υπουργείο Άμυνας από μια στρατιωτικό και βουλευτή του προεδρικού κόμματος, την Λετισιά Σεν-Πολ.

Η έρευνα θα έχει επίσης ως αποστολή να «καταστήσει ακόμα πιο αποτελεσματική» τη λειτουργία του πυρήνα «Θέμις», που δημιουργήθηκε το 2014 για να συλλέγει τις μαρτυρίες θυμάτων και να φροντίζει για την επιβολή κυρώσεων στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2023, 167 επισημάνσεις για σεξουαλικές ή σεξιστικές βιαιότητες εστάλησαν στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων και 59 αντιμετωπίσθηκαν απ’ ευθείας από τον πυρήνα Θέμις, δηλαδή συνολικά 226 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνουν στις τάξεις τους γυναίκες σε ποσοστό 16,5% (34.142 πρόσωπα).

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ