Γαλλία: Εκπαιδεύει την ουκρανική ταξιαρχία «Άννα του Κιέβου» – Τα σενάρια και η δέσμευση Μακρόν [vid]

Η Γαλλία εκπαιδεύει 2.300 Ουκρανούς στρατιώτες της νέας ταξιαρχίας «Άννα του Κιέβου», πιστή στην δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Για την εκπαίδευση της ταξιαρχίας, που γίνεται επί του παρόντος στην ανατολική περιοχή του Grand Est στη Γαλλία, χρησιμοποιείται εξοπλισμός ίδιος με αυτόν που βρίσκεται ήδη ή θα μεταφερθεί στην Ουκρανία, ώστε να βρίσκεται στη διάθεση της ταξιαρχίας «Άννα του Κιέβου».

«Έχω αναλάβει αυτή τη δέσμευση, ο στρατός μας εκπαιδεύει τώρα 2.300 Ουκρανούς στρατιώτες στο Grand Est, με εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια των αποστολών τους», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο X / Twitter, δημοσιεύοντας και πλάνα από την εκπαίδευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτή η ταξιαρχία εκπαιδεύεται και θα εξοπλιστεί ως μια έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης που επιδεικνύει στην Ουκρανία η Γαλλία. Η ταξιαρχία πήρε το όνομά της από την Άννα του Κιέβου, κόρη του Ουκρανού πρίγκιπα Γιαροσλάβ του Σοφού, που παντρεύτηκε τον Ερρίκο Α’ το 1051 και έγινε βασίλισσα της Γαλλίας.

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που εκπαιδεύει μια πλήρη ουκρανική ταξιαρχία στο έδαφός της, ενώ συνολικά υπολογίζεται πως μέχρι τώρα έχει εκπαιδεύσει περί τους 15.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς. Η εκπαίδευση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σεναρίων και ανάλογων οπλικών συστημάτων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Για τη μεταφορά του προσωπικού κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται τα ΤΟΜΠ VAB.

Τα όπλα που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία για την εκπαίδευση της ουκρανικής ταξιαρχίας «Άννα του Κιέβου» – Πηγή: Chef d’état-major de l’armée de Terre

Επίσης, από τον Μάρτιο, η Γαλλία εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους για να πετάξουν αεροσκάφη Alphajet, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μαχητικά Mirage 2000-5. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Γαλλία θα μεταφέρει αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5F στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2025. Πριν από την αποστολή, τα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν ώστε να χρησιμοποιούν πυραύλους αέρος – εδάφους και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW).

Πηγή: mil.in.ua / Φωτογραφία αρχείου