FSB: 8 συλλήψεις για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Πογκρόμ διώξεων «αντιφρονούντων» και «πρακτόρων» [vid]

Η γέφυρα της Κριμαίας.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε οκτώ υπόπτους για την επίθεση με εκρηκτικά που σημειώθηκε το Σάββατο στη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει την προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο με το ρωσικό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της η FSB επεσήμανε ότι έχουν συλληφθεί πέντε Ρώσοι και «τρεις πολίτες της Ουκρανίας και της Αρμενίας», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε 22 παλέτες με ρολά πλαστικού φιλμ συσκευασίας, συνολικού βάρους 22.770 κιλών», πρόσθεσε.

Όπως υποστηρίζει η FSB, τα εκρηκτικά είχαν σταλεί στις αρχές Αυγούστου με πλοίο από το λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, προς το Ρουσέ της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια πέρασαν από το λιμάνι Πότι της Γεωργίας και μέσω της Αρμενίας έφτασαν οδικώς στη Ρωσία.

Η ρωσική υπηρεσία επεσήμανε ότι τα εκρηκτικά εισήλθαν στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου με φορτηγό που είχε πινακίδες κυκλοφορίας Γεωργίας. Αυτό έφτασε στις 6 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, στη ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, στα σύνορα με την Κριμαία.

Σύμφωνα με την FSB, «αυτή την τρομοκρατική ενέργεια» οργάνωσε η υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας και ο διευθυντής της Κίριλο Μπουντάνοφ. Πράκτορας του Κιέβου συντόνισε τη μεταφορά των εκρηκτικών και ήταν σε επαφή με διάφορους μεσάζοντες.

Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες κάποιων εκ των συλληφθέντων:

Εντωμεταξύ το ρωσικό δίκτυο Ria Novosti δημοσιοποίησε μέσω της υπηρεσίας Telegram βίντεο από νέα επιχείρηση της FSB για την εξάρθρωση δικτύου «πρακτόρων» της Ουκρανίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι έχει εξαπολυθεί ένα ανθρωποκυνηγητό για να μειωθούν – αν όχι εξαλειφθούν – οι «διαρροές» πληροφοριών προς την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα να εντοπιστούν και να συλληφθούν πιθανοί σαμποτέρ.

Στο βίντεο εμφανίζονται πάνοπλοι άνδρες της FSB να κατεβαίνουν από αυτοκίνητο με προτεταμένα τα όπλα προς έναν άνδρα που βρίσκεται σε στάση λεωφορείου.

Οι άνδρες της FSB τον ακινητοποιούν, τον ρίχνουν στο έδαφος και του περνούν χειροπέδες. Σε δεύτερο πλάνο στο βίντεο καταγράφεται η έρευνα που κάνουν οι Ρώσοι πράκτορες στο σακίδιο του άνδρα, στο οποίο φέρεται να έχει προσεκτικά τυλιγμένο έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Δείτε το βίντεο του Ria Novosti:

Βέβαια τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν μια εντελώς διαφορετική ανάγνωση του ίδιου βίντεο. Κατά το ειδησεογραφικό δίκτυο TRYXA για παράδειγμα, οι άνδρες της FSB αποφάσισαν να κάνουν για τις ανάγκες της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok στο διαδίκτυο μια επίδειξη που απευθύνεται στους «εξουθενωμένους Ρώσους», δημιουργώντας ένα βίντεο για έναν «τρομοκράτη» στην περιοχή του Μπριάνσκ.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια των 7 μηνών και πλέον που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την 24η Φεβρουαρίου, έχουν εκδηλωθεί δεκάδες «μυστήριες» εκρήξεις στο ρωσικό έδαφος: από αποθήκες πυρομαχικών και αεροπορικές βάσεις – όπως έγινε στο Σάκι της Κριμαίας – μέχρι και σε υποδομές όπως εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων ή συγκοινωνιακούς κόμβους και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Πολλές από αυτές τις εκρήξεις – τουλάχιστον όσες δεν έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται σε ουκρανικούς πυραύλους – έχουν αποδοθεί σε Ουκρανούς σαμποτέρ ή και Ρώσους που αντιμάχονται το καθεστώς Πούτιν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters