Fremm: Ελάχιστο το όφελος από τις φρεγάτες για Γαλλία και Ιταλία

Η συνεργασία με την Ιταλία στην ανάπτυξη και την παραγωγή των φρεγατών FREMM δεν έχει αποφέρει παρά ελάχιστα κέρδη για τη Γαλλία, υποστηρίζει η La Tribune.

Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει αποταμιεύσει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του πλοίου μόλις €30 εκατ., ένα ποσό που ανέρχεται στο 1 με 1,5% της συνολικής δαπάνης για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της FREMM. Την αποκάλυψη είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Patrick Boissier τον Μάρτιο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου άμυνας, η αγορά των οκτώ FREMM κοστίζει €6,4 δις ή €800 εκατ. ανά πλοίο. Η αρχική πρόβλεψη ήταν €482 εκατ. ανά μονάδα.

Εκτός από τη μικρή αποταμίευση στον χώρο της ανάπτυξης, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αποτύχει να παρουσιάσουν ένα αληθινά κοινό σχέδιο, με κάθε πλευρά να διαφοροποιεί αισθητά τα δικά της πλοία. Οι γαλλικές και ιταλικές FREMM εμφανίζονται κοινές μόνο κατά 15%, με τον υπόλοιπο εξοπλισμό να είναι εντελώς διαφορετικός. Επιπλέον, δεν έχουν καθοριστεί περιοχές αποκλειστικής εμπορικής προώθησης του πλοίου, με τις δύο χώρες να συμμετέχουν ανταγωνιστικά στους διεθνείς διαγωνισμούς!

Πηγή: Πτήση και Διάστημα