Fortess of Peace: Μια ελβετική πολεμική ταινία προπαγάνδας πολύ πριν βγει ο Ράμπο

Αναμφίβολα, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον πόλεμο, τουλάχιστον εδώ και 200 χρόνια, θα είχε ανάγκη να δημιουργήσει μια σκληρή πολεμική ταινία στην οποία θα εξυμνούνται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. 

Η ταινία Fortress of Peace (το φρούριο της ειρήνης) είναι του Ολλανδού σκηνοθέτη John Fernhout στην οποία απεικονίζονται οι ελβετικές ένοπλες δυνάμεις σε δράση στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η κινηματογραφική παραγωγή αυτή κόστισε γύρω στα 3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ένα ποσό ασύλληπτο για την εποχή. Η 20λεπτη ταινία πραγματεύεται τις επιχειρήσεις του ελβετικού στρατού κατά τη διάρκεια μιας φανταστικής εισβολής. Τα στρατεύματα ελέγχουν θέσεις στις Άλπεις, στις διαβάσεις των ποταμών και στους λόφους στις οποίες δίνουν ομηρικές μάχες για να τις υπερασπιστούν από τους εισβολείς.

Το Wehrhafte Schweiz όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό στην Ελβετία ενώ η εκδοση της ταινίας στα αγγλικά παίχτηκε σε όλον τον κόσμο. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι βραβεύσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. 

Ιδού η ταινία που έχει γράψει τη δική της ιστορία στον πολεμικό κινηματογράφο