Formosa 2024: Κινέζοι και Αμερικανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν μαζί σε ασκήσεις στη Βραζιλία

REUTERS/Florence Lo

Κινεζικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις ετήσιες ασκήσεις «Formosa 2024» που πραγματοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας αυτή την εβδομάδα, στις οποίες συμμετέχουν και Αμερικανοί στρατιώτες, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας.

Η Κίνα έστειλε παρατηρητές πέρυσι, αλλά φέτος θα έχει στρατεύματα στο έδαφος, ανέφερε σε δήλωσή του το βραζιλιάνικο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο συντονίζει τις ασκήσεις της Επιχείρησης Formosa, προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα συμμετείχαν και το 2023.

«Στην επιχείρηση Formosa 2024 έχουμε για πρώτη φορά τη συμμετοχή τμημάτων στρατευμάτων που αποτελούνται και από τα δύο φιλικά έθνη», δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας για τις δύο υπερδυνάμεις που είναι παρόντες φέτος. Δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς το μέγεθος των δυνάμεών τους.

Ο βραζιλιάνικος στρατός θα αναπτύξει 3.000 στρατιώτες στις τριήμερες ασκήσεις που ξεκινούν την Τετάρτη και θα εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, τανκς, τεθωρακισμένα και αμφίβια οχήματα, πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων και ρουκετών, ανέφερε.

Οι ασκήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν πραγματικά πυρομαχικά, λαμβάνουν χώρα έξω από την πόλη στη Φορμόζα, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα (49,7 μίλια) βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, Μπραζίλια.

Προσκεκλημένο στρατιωτικό προσωπικό συμμετέχει σε εργαστήρια για την ανταλλαγή εμπειριών και παρατηρητές από οκτώ χώρες θα παρακολουθήσουν τις ασκήσεις «Formosa 2024», συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Πακιστάν και της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters