Φινλανδία: «Τα καλώδια δεν κόπηκαν κατά λάθος, ήταν σαμποτάζ», λέει ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa/via REUTERS

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, ότι η ζημιά στα υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα, που ενώνουν τη Φινλανδία με την Γερμανία και τη Σουηδία με την Λιθουανία, μοιάζει με πράξη δολιοφθοράς και «υβριδική ενέργεια», χωρίς να κατηγορεί κάποιον συγκεκριμένα.

Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών μήκους 1.170 χιλιομέτρων μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας κόπηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ ένα καλώδιο σύνδεσης διαδικτύου μήκους 218 χιλιομέτρων μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας σταμάτησε να λειτουργεί την Κυριακή.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξημένης έντασης με τη Ρωσία και ο Πιστόριους τόνισε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι αυτά τα καλώδια κόπηκαν κατά λάθος».

Η Γερμανία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για το κόψιμο του καλωδίου επικοινωνιών C-Lion1, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας, «αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο από κακόβουλους παράγοντες».

Η φινλανδική εταιρεία Cinia δήλωσε ότι το καλώδιό της μπορεί να έχει κοπεί «από έναν εξωετρικό παράγοντα». «Τέτοιου είδους διακοπές δεν γίνονται σε αυτά τα νερά χωρίς εξωτερικό αντίκτυπο», είπε ένας εκπρόσωπος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cinia είπε ότι η ζημιά σημειώθηκε κοντά στο νησί Oland της Σουηδίας και μπορεί να χρειαστούν πέντε έως 15 ημέρες για να επισκευαστεί.

Η Arelion, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γραμμή προς τη Λιθουανία, δεν έχει πει πού κόπηκε το καλώδιο της, αλλά αναμένει ότι η επισκευή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Arelion, Μάρτιν Σόγκρεν, είπε στο BBC ότι τα καλώδια στη Βαλτική όντως καταστρέφονταν κάθε τόσο από αλιευτικά σκάφη. «Τα αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν κατά λάθος τα καλώδια με άγκυρες», όπως είπε.

Τον Οκτώβριο του 2023 ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας υπέστη σοβαρές ζημιές. Φινλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι το περιστατικό προκλήθηκε από ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έσυρε την άγκυρά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ίδιο φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του καλωδία που ενώνει τη Φινλανδία με την Εσθονία, ωστόσο καμία πλευρά δεν το έχει επιβεβαιώσει.

«Οι κλιμακούμενες υβριδικές δραστηριότητες της Μόσχας εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι επίσης άνευ προηγουμένου ως προς την ποικιλία και την κλίμακα τους, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια», ανέφερε μία κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας.

Πηγή: BBC, Reuters / Φωτογραφία Reuters