Φινλανδία: «Πλησιάζει» την ένταξη στο NATO;

Ενώ διατηρεί επισήμως την πολιτική της μη δέσμευσής της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία πλησιάζει περισσότερο τη συμμαχία μέσω διαφόρων κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την απόκτηση εξοπλισμού κατασκευής των ΗΠΑ και επιτρέποντας στο NATO να χρησιμοποιεί το έδαφος, τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατά της και κατέχει τον ρόλο του «ειδικού εταίρου».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισε τη δυνατότητα της Φινλανδίας να ενταχθεί στο NATO, τονίζοντας ότι μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένταξη εάν το θέλει.

«Η Φινλανδία διατηρεί την επιλογή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Πρωθυπουργός στον φιλανδικό τύπο, ο οποίος θεωρεί ότι αυτή η δήλωση κατευθύνεται κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε από τη δυτική συμμαχία να σταματήσει την επέκτασή της προς τα ανατολικά. «Είναι δικαίωμα της κάθε χώρας να αποφασίζει για τις δικές της πολιτικές ασφαλείας», πρόσθεσε η Μάριν.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι η Φινλανδία θα εντείνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή συνεργασία και τις δεσμεύσεις της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τονίζοντας ότι δεν θα «εγκαταλείψει το περιθώριο ελιγμών της»

Το NATO επιθυμεί την ένταξη της Φινλανδίας 

Παρόμοιο μήνυμα εξέφρασε ο Πρόεδρος Sauli Niinistö, ο οποίος τόνισε επίσης ότι είναι δυνατό η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο NATO. Ο Φινλανδός πρόεδρος ανέφερε την κρίση στην Ουκρανία και τις τρέχουσες παγκόσμιες εντάσεις, όπου οι πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων είναι και πάλι σε κατάσταση ρευστότητας, καθιστώντας τον αντίκτυπο στις μικρότερες χώρες πιο έντονες.

Ενώ επίσημα παραμένει εκτός του NATO, η Φινλανδία έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τη συμμαχία. Κατά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι το φθινόπωρο του 2021, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι πόρτες της συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές για τη Φινλανδία».

Στο εσωτερικό της Φινλανδίας, υπάρχει ένα έντονο πολιτικό αίσθημα υπέρ του NATO που εκπροσωπείται, μεταξύ άλλων, από μέλη της κορυφαίας τάξης και πολλά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του φιλελεύθερου-συντηρητικού Εθνικού Συνασπισμού που προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: Sputnik / Φωτογραφία αρχείου Reuters