Φινλανδία: Να επιταχύνει η ΕΕ την κοινή προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία

Όλο και πιο ενεργό ρόλο αναλαμβάνει η Φινλανδία, μετά και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αναφορικά με την Ρωσία και την Ουκρανία.

Πριν λίγες μέρες η Φινλανδία ανακοίνωσε πως προχωρούν με εντατικό ρυθμό οι εργασίες για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία, αρχικά σε μήκος τριών χιλιομέτρων και σε δεύτερη φάση άλλων 75, με στόχο να «οχυρωθούν» έως το 2026 τα 200 από τα συνολικά 1.300 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Σήμερα η Φινλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, είναι από εκείνες τις χώρες που πρωτοστατούν στην από κοινού προμήθεια πυρομαχικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχυθεί η Ουκρανία.

«Οφείλουμε να επιταχύνουμε την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενος στην κρίση στο Σουδάν, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα ως προς την κατάσταση στην χώρα της Αφρικής.

«Δεν είναι σωστό όλοι οι ξένοι να εγκαταλείψουν την χώρα υπό τις συνθήκες αυτές. Αν φύγουμε, αφήνουμε χώρο στις δυνάμεις της Wagner και την Ρωσία να παίξουν το παιγνίδι αυτό», είπε ο Χααβίστο.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ