Φινλανδία: Δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στο NATO

   Η Φινλανδία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να ενταχθεί στο NATO, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, εν μέσω των αυξημένων εντάσεων ασφαλείας μεταξύ της γειτονικής Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Η Φινλανδία δεν συζητά με το NATO την ένταξη σε αυτό, ούτε έχει ένα τέτοιο σχέδιο επικείμενο… Η πολιτική ασφάλειας της Φινλανδίας παραμένει αμετάβλητη», τόνισε ο Χααβίστο σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλία.

Χθες Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο MSNBC ότι η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παρ΄όλο που η Φινλανδία έχει αναπτύξει στενότερους δεσμούς με το NATO το τελευταίο διάστημα και υποστηρίζει τις αποφάσεις του για την υποστήριξη της Ουκρανίας, επιθυμεί να κρατήσει τις πολιτικές της αποφάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια ανεξάρτητες από την Συμμαχία. Το NATO έχει εκφράσει την επιθυμία του για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας, αλλά έπειτα από τις δηλώσεις του Φινλανδού Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters