Φινλανδία: Αποκλείει την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων του NATO στο έδαφός της

Η Φινλανδία διέψευσε κάθε πιθανότητα το αδέσμευτο επί του παρόντος σκανδιναβικό κράτος να εξετάσει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός του, όταν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η διάψευση έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Σάναα Μαρίν παρουσίασε νέες προτάσεις για την ενίσχυση των 1.340 χλμ συνόρων της χώρας με τη Ρωσία.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν οι «σχέσεις καλής γειτονίας» με τη Ρωσία, ο Σαούλι Νιινίστο, πρόεδρος της Φινλανδίας και αρχιστράτηγος των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων (FAF), δήλωσε ότι η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο έδαφός της δεν εννοήθηκε ούτε συζητήθηκε ποτέ ως προϋπόθεση για την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία.

«Η Φινλανδία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο έδαφός της. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο έθνος του ΝΑΤΟ προσφέρει πυρηνικά όπλα στη Φινλανδία», είπε ο Νιινίστο.

Η προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη Φινλανδία μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «ανόητη», δήλωσε ο Mika Aaltola, Διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

«Δεν θα μεταφερθούν πυρηνικά όπλα. Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Φινλανδία έχουν τέτοιες βλέψεις. Τα δόγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών μελών δεν περιλαμβάνουν καμία προσφορά πυρηνικών όπλων στη σκανδιναβική χώρα. Επιπλέον, η ίδια δεν επιθυμεί να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της», δήλωσε ο Aaltola.

Όπως και η Φινλανδία, η Σουηδία έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε προϋποθέσεις για τα πυρηνικά όπλα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Δεν θα βάλουμε προϋποθέσεις. Η Σουηδία έχει την ίδια ακριβώς προσέγγιση με τη Φινλανδία όσον αφορά το θέμα της τοποθέτησης πυρηνικών όπλων στις χώρες μας. Φυσικά, ενστερνιζόμαστε όλες τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στα πυρηνικά όπλα, αλλά όσον αφορά την τοποθέτηση, η Σουηδία και η Φινλανδία μοιράζονται τα ίδια συμπεράσματα και βρίσκονται στην ίδια σελίδα», δήλωσε ο Ulf Kristersson, πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters