Financial Times: Αυτοί είναι οι 8 αποστάτες στα Σκόπια

 «Ο Zάεφ εξασφαλίζει τις ψήφους για την αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από την συμφωνία με την Αθήνα μπορούν τώρα να ξεκινήσουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «Μακεδονία» έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αθήνα τον Ιούνιο μετά από 27 χρόνια αδιεξόδου. Οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζαεφ μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα της χώρας αργά το βράδυ της Παρασκευής με τις ψήφους των 80 από τους 120 βουλευτές.

Οκτώ βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης, μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις να ψηφίσουν υπέρ. Η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την κυβέρνηση να περάσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από τη συμφωνία με την Αθήνα.

Τα σχέδια των τροποποιήσεων θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, για άλλη μια φορά με πλειοψηφία των δύο τρίτων. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλά εμπόδια τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. Ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, παραιτήθηκε την Τετάρτη εξαιτίας της συμφωνίας. Επικαλέστηκε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον ηγέτη του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που είναι κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει.