Φιλιππίνες: «Αδικαιολόγητες, παράνομες και απερίσκεπτες» οι ενέργειες της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδος Μάρκος τζούνιορ καταδικάζει τις δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στα αβαθή ύδατα Σκάρμπορο Σολ, ανακοίνωσε σήμερα 11.8.2024 το γραφείο των επικοινωνιών του, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Κίνα “αδικαιολόγητες, παράνομες κι απερίσκεπτες”.

“Αρχίσαμε με δυσκολία να ηρεμούμε τα νερά και είναι ήδη ανησυχητικό ότι μπορεί να υπάρξει αστάθεια στον εναέριο χώρο μας”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, το προεδρικό γραφείο επικοινωνιών, απευθυνόμενο στην Κίνα.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων καταδίκασαν δυναμικά χθες, χαρακτηρίζοντας “επικίνδυνες και προκλητικές” τις ενέργειες δύο κινεζικών αεροσκαφών που εκτόξευσαν φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση της πορείας ενός αεροσκάφους των Φιλιππίνων, στην διάρκεια μιας περιπολίας ρουτίνας γύρω από τα αβαθή ύδατα Σκάρμπορο Σολ την Πέμπτη.

Από την πλευρά της, η Στρατιωτική Διοίκηση της Κίνας για το Νότιο Θέατρο των Επιχειρήσεων υποστήριξε ότι οι Φιλιππίνες διατάραξαν την εκπαίδευσή της, κατηγορώντας την Μανίλα για “παράνομη εισβολή” στον εναέριο χώρο της Κίνας.

Σήμερα, ο πρόεδρος Μάρκος παρότρυνε την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο στη θάλασσα, όσο και στον αέρα.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα δεν αντέδρασε άμεσα σε ένα σημερινό αίτημα σχολιασμού.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ