Οι ηγέτες της Λιβύης έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν την τάξη ύστερα από την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 καθώς η χώρα έχει παραλύσει από τις πολιτικές έριδες και την ενίσχυση των παραστρατιωτικών δυνάμεων.
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Τρίπολη ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες που επί δύο εβδομάδες μάχονται για τον έλεγχο του μεγαλύτερου αεροδρομίου της πόλης, οδηγούν σε νέα κύματα προσφύγων. «Οι βαριά οπλισμένες ομάδες συνέχισαν να βομβαρδίζουν στόχους αμάχων θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες. Στα νοσοκομεία της Τρίπολης μεταφέρθηκαν χθες 22 νεκροί, 72 τραυματίες και εκατοντάδες οικογένειες εκτοπίστηκαν εντός και εκτός της Λιβύης», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση. Με τον νεότερο αυτόν απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών μόνο την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα και στην ανατολική πόλη Βεγγάζη ξεπερνά τους 200.
Ενώ οι ένοπλες ομάδες μάχονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις συγκρούονται τις τελευταίες εβδομάδες με τα κυβερνητικά στρατεύματα στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Η κλιμάκωση της βίας έχει υποχρεώσει πολλές χώρες να απομακρύνουν τους πολίτες και τους διπλωμάτες τους από τη Λιβύη.
Επέστρεψαν δώδεκα Κύπριοι από την Λιβύη
Μέσω Αθηνών , με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, επέστρεψαν δώδεκα Κύπριοι , που απομακρύνθηκαν, από την κόλαση της Τρίπολης στη Λιβύη, με τη φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού »Σαλαμίς». Όλοι τους γύρισαν σώοι και αβλαβείς. Άλλοι δύο Κύπριοι, που είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στην Λιβύη,τελικά αναχώρησαν σήμερα από τη Μιζράτα, και βρίσκονται στην Τύνιδα και αναμένεται να επιστρέψουν στην Κύπρο, μέσω Ρώμης.
Σε δηλώσεις του ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης είπε πως «είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά το τι θα γίνει μετά εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε».
Σε ερώτηση κατά πόσον κινδύνευσαν οι Κύπριοι στη Λιβύη απάντησε «όχι δεν κινδύνευσα εγώ προσωπικά διότι φύγαμε με πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που μας πήρε από την Τρίπολη και σήμερα το πρωί πήγαμε στον Πειραιά. Δεν πλησιάσαμε κοντά στη περιοχή όπου γίνονται οι συγκρούσεις».
Πάντως, το Κυπριακό ΥΠΕΞ ανησυχεί για όσους Κυπρίους παραμένουν στην Αραβική χώρα και κυρίως για αυτούς που βρίσκονται εκεί για επαγγελματικούς λόγους.
Παρόλο που τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσο και οι εργαζόμενοι στη Λιβύη διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλείς, ο προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείο Εξωτερικών, Χάρης Μορίτσης, τόνισε ότι, εφόσον αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, ο βαθμός συνδρομής του Τμήματος, θα καθοριστεί από τις επικρατούσες συνθήκες.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας διέσωσε πάνω από 2.700 ανθρώπους σε ένα μόνο σαββατοκύριακο!
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διέσωσε πάνω από 2.700 ανθρώπους το σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να περάσουν με πλεούμενα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη, ενώ ανέσυραν επίσης δύο σορούς στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Όσον αφορά τα δύο πτώματα το ιταλικό ΠΝ ανέφερε απλώς μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι ανασύρθηκαν «κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης οι οποίες έγιναν (χθες) Κυριακή», χωρίς να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.
«Από την Παρασκευή ως την Κυριακή πάνω από 2.500 άνθρωποι διασώθηκαν από πλοία τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση Mare Nostrum», ανέφερε ακόμη σε μια ανακοίνωσή του το ιταλικό ΠΝ. Πάνω από 1.300 από τους πρόσφυγες διασώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στα στενά της Μεσσήνης στη Σικελία και μεταφέρθηκαν από τη φρεγάτα Fasan στο λιμάνι του Τάραντα, στην Απουλία. Ένα άλλο, σκάφος μετέφερε σχεδόν 1.200 μετανάστες που έφθασαν την Τρίτη στο Σαλέρνο, νότια της Νάπολης, ενώ η φρεγάτα Aliseo διέσωσε 227 μετανάστες, ανάμεσά τους 40 γυναίκες και 95 ανήλικους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λιβύη Συρία Ιράκ, Παλαιστίνη: Η «Κόλαση» είναι εδώ…
Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ το πλοίο της σωτηρίας «έπιασε» Πειραιά – ΦΩΤΟ