Πιλότοι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και άλλο προσωπικό που είχαν τοποθετηθεί σε αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής στις ΗΠΑ που ασχολούνταν με το πρότζεκτ των F-35, κατηγορήθηκαν ως μέλη του κινήματος Γκιουλέν, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah στις 31 Μαΐου.
Ο Sabah ανέφερε ότι περισσότεροι από 100 πιλότοι και υπάλληλοι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας «χρησιμοποίησαν» τα καθήκοντά τους στο εξωτερικό, καθώς και τις ημέρες άδειας τους, για να εγκαταλείψουν την Τουρκία εν μέσω των διεξαγόμενων ερευνών σε υπόπτους που είχαν σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Το δίκτυο Γκιουλέν ήταν μέχρι πρότινος στενός σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά πλέον αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του και κατηγορείται από την Τουρκική Κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Οι πιλότοι και οι υπάλληλοι που «διέφυγαν» από την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τοποθετηθεί σε αποστολές της Τουρκίας στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Οι αξιωματικοί αυτοί τοποθετήθηκαν στις παραπάνω θέσεις μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος και στην λίστα των ονομάτων αναφέρονται ονόματα επισμηναγών και σμηναγών που βρίσκονταν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης των F-35 .
Η έκθεση αυτή έρχεται στην δημοσιότητα, καθώς η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ νομοσχεδίου που καλεί την Ουάσινγκτον να σταματήσει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, ως αντίποινα στη συνεχιζόμενη κράτηση του Πάστορα Andrew Brunson και την προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα εμποδίσει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία παρά τα μέτρα που συζητήθηκαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.