Το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας, Su-57 είναι πιο ευπροσάρμοστο και υπερέχει σε ικανότητες από το αμερικανικό μαχητικό F-22, δήλωσε πριν από λίγες μέρες υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας Sukhoi.
Όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, όταν τίθεται ζήτημα σύγκρισης των δύο μαχητικών.
Η σύγκριση όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι για λάτρεις των μαχητικών ή και για ειδικούς αναλυτές δεν έχει σημασία, καθώς από τη μία το αμερικανικό F-22 έχει επιχειρήσει σε αποστολές στη Μέση Ανατολή ήδη από το 2014, ενώ από την άλλη το ρωσικό Su-57 παραμένει ακόμα ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με δοκιμαστικές πτήσεις. Αυτό για αρχή μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Ο Mikhail Strelets, διευθυντής του γραφείου σχεδιασμού και ανάπτυξης της Sukhoi, σε δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Su-57, υπερέχει του αμερικανικού “ανταγωνιστή” του F-22.
«Το F-22 αναπτύχθηκε αρχικά ως αεροσκάφος για να κερδίζει και να εξασφαλίζει την αεροπορική κυριαρχία και υπεροχή στο πεδίο της μάχης, αλλά τελικά οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι ήταν ουσιαστικά λάθος να σχεδιαστεί ένα αεροσκάφος μόνο για να μεταφέρει πυραύλους αέρος – αέρος.» είχε δηλώσει ο Strelets.
Στη συνέχεια προσέθεσε ότι “οι Αμερικανοί επιχείρησαν να ενσωματώσουν και οπλικά συστήματα αέρος – εδάφους, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφικτό στον συγκεκριμένο σχεδιασμό του F-22, όμως δεν μπορεί μια τέτοια μετατροπή να εξυπηρετηθεί από το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να φέρει το αεροσκάφος”.
F-22
Ο ισχυρισμός των Strelets προϋποθέτει ότι τα αεροσκάφη είναι πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά όταν σχεδιάζονται εξ’αρχής για να ένα συγκεκριμένο σκοπό και οποιαδήποτε προσπάθεια προσαρμογής τους σε νέους ρόλους θα οδηγεί σε αποτυχία. Ωστόσο η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει το αντίθετο.
Τα αμερικανικά μαχητικά F-4, F-14, F-15 και F-16 αρχικά αναπτύχθηκαν ως “καθαρόαιμα” μαχητικά για αερομαχίες, όμως με την πάροδο του χρόνου, μεταμορφώθηκαν σε αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων.
Το F-22, επίσης, αναπτύχθηκε με την ίδια φιλοσοφία, όμως οι υψηλές ταχύτητες και τα stealth χαρακτηριστικά του, του επιτρέπουν να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όχι μόνο αερομαχίες.
Ειδικότερα, οι υπερηχητικές ταχύτητες του F-22 στα 50.000 πόδια σε συνδυασμό με τις βόμβες 1.000 λιβρών, του επιτρέπει να επιχειρεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να προσβάλλει στόχους με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με άλλους τύπους αεροσκαφών.
Su-57
«Αντιθέτως, το Su-57 χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας στα λειτουργικά και οπλικά του συστήματα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά του στο πεδίο της μάχης” επισημαίνει ο ειδικός του Πενταγώνου, Chuck Spinney.
Παρά το γεγονός ότι μερικά πρωτότυπα Su-57 επιχείρησαν για λίγο στη Συρία στις αρχές του 2018 σε μερικές αποστολές που καλύφθηκαν από μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης, το ρωσικό μαχητικό απέχει πολύ από μια πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία σε εμπόλεμες ζώνες.
Το Κρεμλίνο διέταξε τον Αύγουστο του 2018 την πρώτη παράδοση δεκαπέντε Su-57, ώστε να να δημιουργηθεί η πρώτη τακτική μοίρα των μαχητικών με πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία εντός του 2019. Όμως, οι οικονομικές κυρώσεις, αποτελούν πλήγμα στον προϋπολογισμό του Κρεμλίνου για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη των μαχητικών σε μεγάλους αριθμούς.
Αυτό επίσης σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπτύξει τα μαχητικά πέμπτης γενιάς σε συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις.
Γι ‘αυτό δεν έχει σημασία αν η Sukhoi δηλώνει ότι το Su-57 υπερέχει του F-22, καθώς το αμερικανικό μαχητικό εκτελεί αποστολές μάχης καθημερινά, σε αντίθεση με το ρωσικό που ενδεχομένως να μην το κάνει ποτέ, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη χρονική στιγμή.
Πηγή: National Interest